Završena škola planinarstva, obučeno 30 mladih planinara (video)

Trideset mladih Bjelopoljaca uspješno je završilo obuku za planinare, koju je prethodnih mjeseci realizovala NVO Planinarsko-sportski klub “Cmiljače”.

Imajući u vidu sve veću isključenost mladih, boravak u zatvorenim prostorijama, okupiranost virtuelnim oblicima druženja, rukovodioci PSK-a “Cmiljače” odlučili su da mlade odvedu u prirodu, da im pokažu sve ljepote i obuče mlade planinare.

Gostujući u emisiji “Šta može NVO”, Radija Bijelo Polje, predsjednica PSK-a “Cmiljače”, Zehra Balić, istakla je da je ponosna na mlade Bjelopoljce, koji su uspješno o odgovorili svim zadacima i izazovima prirode.

“Školu planinarstva smo organizovali za nove polaznike našeg kluba “Cmiljače”, jer smo dužni da im obezbijedimo minimum znanja prije odlaska na planinu. Iako je projektom bilo planirano da obučimo njih 20, zbog velikog interesovanja smo odlučili da proširimo grupu i edukujemo sve one koji su to željeli, što su nam članovi opštinske komisije i odobrili”, kazala je Balić.

Ona je istakla da je cilj projekta bio da podstaknu mlade da vode zdrav i aktivan život, da se bave sportom i da uživaju u prirodi, te da je škola bila jako dobro osmišljena, a podrazumijevala je i teorijska predavanja  i obuku na terenu.

 “Projekat je bio sjajno osmišljen, prvo su bila teorijska predavanja od onog momenta šta spakovati prije polaska na planinu, pa do najzanimljivijeg dijela za učenike, odnosno obuke na terenu. U sklopu ovog projekta imali smo sjajne instruktore, predsjednika Planinarskog saveza Crne Gore,  Dragana Bulatovića, kao i jednog od najuspješnijih planinara u Crnoj Gori, Milana Radovića, koji je i predsjednik kluba “Visokogorci” iz Podgorice. To su ljudi koji su prvi iz Crne Gore pošli na neki vrh iznad 8000 metara nadmorske visine, što govori o ozbiljnosti njihovih predavanja i značaju za te mlade ljude koji se prvi put susreću sa planinom”, podvukla je predsjednica PSK-a “Cmiljače”.

Kako je saopštila, u okviru Škole planinarstva održano je i takmičenje u planinarskoj orjentaciji.

“Takmičenje smo organizovali uz pomoć Planinarskog saveza na Grbaji- Prokletijama, gdje su učestvovale ekipe iz brojnih crnogorskih gradova, a naši polaznici su osvojili prvo mjesto u juniorskoj kategoriji i tako stekli uslov da učestvuju na Balkanijadi”, naglasila je Balić, napominjući da su zahvaljujući ovom projektu uspjeli da nabave i opremu – planinarske vreće i šatore.

Zehra Balić planinarstvom se bavi već dvadeset godina, a kako je kazala u emisiji “Šta može NVO”, njena najveća želja je da ljubav prema prirodi i planini prenese na druge.

“Koliko god da  individualno uživam u planini, nema ljepšeg osjećaja nego kada svoje  znanje i iskustvo  prenesem na nekog mlađeg. Zato i smatram da su moj najveći uspjeh upravo ovi mladi ljudi, koji prve korake nauče u mom planinarskom klubu”, kazala je Balić.

Ona je kazala da su neki članovi PSK-A “Cmiljače”  pored osnovne obuke, odnosno planinarskog tečaja za početnike planinare, završili i alpinistički kurs koji se u Makedoniji najčešće obavlja u saradnji sa crnogorskim Planinarskim savezom , a neki planinari su uspjeli da završe i napredni kurs  planinarstva i alpinizma.

“Nadam da se će i ovi novi polaznici, u saradnji sa Planinarski savezom Crne Gore, nastaviti te kurseve, ako misle ozbiljnije da se bave većim visinama”, dodala je Balić.

Školom za planinare zadovolji su i polaznici, a kako je kazala mlada Iman Dizdarević, svaka tura je nova avantura.

“Svaki odlazak na planinu je jako uzbudljiv, ali  neke ture se pamte cijeli život”, kazala Iman, dodajući da je njoj najbolja tura bila  u zimskim uslovima na Bjelasici.

Ponosan što je uspio da završi obuku za planinare je i Lazar Zečević.

“Ne početku zaista nije bilo lako, ali nijesam imao strah, jer sam znao da imam sjajne vodiče i instruktore”, rekao je Lazar, dodajući da kao najlješe iskustvo pamti kamp u Istanbulu.

Planinarsko-sportski klub “Cmiljače” datira od 2006. Godine, aktivan je član Planinarskog saveza Crne Gore čak i među tri je najaktivnija u Crnoj Gori,  a broji oko 180 članova.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimr Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE