Milosavljević: REFESTICON predstavlja značajnu odrednicu za stvaraoce iz Srbije (audio)

Iako po struci etnolog/antropolog, Mladen Milosavljević po opredjeljenju je stvaralac iz oblasti fantastike, a kako je kazao za “Bestseler Refesticon”, fantastika je izabrala njega, a on je pretočio u knjige, filmove, radio drame.

Najavljujući svoje gostovanje na predstojećem VII REFESTICON-u, koji će se u junu održati u Bijelom Polju, Milosavljević je rekao da su ga oduvijek privlačile stvari koje u svojoj biti i srži imaju onostranog, fantastičnog i neobjašnjivog.

“Kako neko davno  reče stvari, koje radimo često biraju nas, a ne mi njih. Od kada znam za sebe pažnju su mi privlačile stvari koje u svojoj biti i srži imale onostranog, fantastičnog i neobjašnjivog. To je i negdje u prirodi čovjeka da traga za graničnim temama, da traži objašnjenje i odgovre za stvari koje su malo drugačije, otuda i moje interesovanje za fantastiku”, ispričao je Milosavljević.

On je istakao da REFESTICON predstavlja značajnu odrednicu za stvaraoce iz Srbije, kao i da će mu biti čast i zadovoljstvo da svoje stvaralaštvo predstavi u Bijelom Polju, a prvenstveno svoj  prvjenac “Kal juga”, istorijski roman sa elementima folklorne fantastike.

“Taj roman predstavlja prvi dio trilogije o Lepenskom Viru, a okosnica čitave priče je fantastika protkana kroz istoriju, odnosno folklorna fantastika. Roman se bavi manje poznatim epizodama iz nacionalne istorije, kao što su otkriće Lepenskog Vira i epoha takozvane Kraljevine Srbije sa početka 18. Veka”, rekao je Milosavljević.

“Kal juga”, kako je istakao Milosavljević, njegov je pokušaj da sačuva bogatu mitološku tradicija svog naroda, brojne priče o vilama, vampirima, utvarama  i uopšte o raznim drugim bićima i pojavama iz drevnih predanja i priča.

“Pisci iz Srbije i zemlja regiona uglovnom pišu o istim istorijskim činjenicama, a postoje dijelovi istorije koji gotovo da nikada nijesu obrađivani. Budući da sam i po struci etnolog i da se bavim nematerijalnom kulturnom baštinom, odlučio sam da u ovom romanu pišem o  periodu  Kraljevine Srbije s početka 18. vijeka “, kazao je autor romana “Kal juga”, dodajući da je dobar dio knjige posvećen narodnim običajima i vjerovanjima.

On je istakao da mu je sloboda umjetnosti  i stvaralaštva dozvolila da istovremeno govori o istorijskim ličnostima i njihovim neobičnim sudbinama, kao i o mitskim bićima iz narodnih verovanja i predanja, vampirima, zduhaćima i vodenim vilama i demonima.

“Ovo je književno djelo i imam tu dozu slobode da istorijske činjenice stavim u neki drugačiji kontekst, da ih domaštam”, podvukao je Milosavljević.

Kako je dodao, književna kritika i ljubitelji istorjskih i fantastičnih romana imala je samo pozitivne kritike na roman “Kal juga”, a svi željno iščekuju nastavak.

“Već radim i na nastavcima, ali trebaće mi više vremena, pošto su u pitanju obimniji istorijski romani i neko obimnije istraživanje, koje sam započeo još prije nekoliko godina”.

Osim što piše, Milosavljević se oprobao i u svijetu kinematografije, ostajući “vjeran” folklornoj fantatstici.

O svom debitantskom filmu “Naparta” , Milosavljević će govoriti i na VII REFESTICON-u, a kako je kazao u današnjoj emisiji “Bestseler Refesticon”, imao je veliku želju da snimi film koji bi bio inspirisan ambijentom srpskog sela i „strašnih priča“.

“Nekoliko godina ranije sam, prikupljajući materijal za svoj master rad, naišao na vjerovanje u demona osvete zvanog „Naprata“. O tom demonu je, do sada, pisano na svega nekoliko mesta i to vrlo fragmentarno. Zbog toga sam odlučio da upravo ovo mitsko biće bude tema mog prvog horor filma”, ispričao je ovaj svestrani stvaralac.

Za ovo filmsko ostvranje Milosavljević je dobio prvu nagradu na 4. Reviji nezavisnog off-filma Srbije, a nedavno je nagrađena I njegova radio drama''Uslužni duh'', koja je proglašena za najbolju na  tradicionalnom anonimnom konkursu u Srbiji.

Milosavljević je i glavni i odgovorni urednik časopisa “Omaja”, jedinog časopisa u Srbiji koji je u potpunosti posvećen promovisanju folklorne fantastike.

“Osnovna ideja ovog časopisa je da se sačuva bogata mitološka tradicija našeg naroda, brojne priče o vilama, vilinskim kolima, vešticama, vampirima, sablastima, utvarama, ukletim drumovima, omajama, priče o vlaškoj magiji, i uopšte o raznim drugim bićima i pojavama iz naših drevnih predanja i priča. Prvi broj izašao je 2007. Godine, a za časopis su pisala poznata imena domaće fantastike, ali i neki svjetski poznati strain autori”, naglasio je Milosavljević.

Kako je kazao, trenutno radi na novoj knjizi.

“Radni naslov zbirke je “Jezava”, rukpis se privodi kraju, a ako sve bude u redu izaći iz štampe negdje pred Beogradski sajam, odnosno u septembru”, najavio je Milosavljević.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto:blic.rs

Audio obrada: Sanida Kajević

Tonska realizacija: Milan Knežević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE