Marković položio kamen-temeljac za novu školu “Dušan Korać” (video)

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, položio je danas kamen-temeljac za novu školu “Dušan Korać”, u okviru koje će biti izgrađena i škola za osnovno muzičko obrazovanje.

Premijer Marković saopštio je danas da će učenici Bijelog Polja za 26 mjeseci imati jedno velelepno školsko zdanje i istakao da će nova školska zgrada biti jedna od najvećih i najljepših u Crnoj Gori.

“Skoro prije godinu dana, baš ovdje u Bijelom Polju, rekao sam da će Vlada obezbijediti sredstva za gradnju nove osnovne i muzičke škole u Bijelom Polju. Prije dvije nedjelje smo potpisali ugovor o gradnji, a evo danas postavljanjem kamen temeljca obilježevamo početak radova i svjedočimo činjenici da ono što obećamo, to i uradimo“, rekao je crnogorski premijer.

Marković je saopštio da će nova škola „Dušan Korać“ obezbijediti potpune uslove i najveće standarde za preko 1 200 učenika  koji će pohađati ovu školu, ali i za učitelje, nastavnike i ostalo osoblje.

„Imaćemo preko 20 višenamjenskih učionica, šest specijalizovanih kabineta, imaćemo zajedničke prostorije za vannastavne aktivnosti, a u okviru ove škole gradiće se i fiskulturna sala“, naveo je predsjednik Vlade Crne Gore, podsjećajući da je vrijednost ove investicije preko 5,5 miliona eura.

Premijer je isatako danas da se ulaže na cijeloj teritoriji Crne Gore i da se stvaraju uslovi za bolji život građana, posebno onih koji žive na sjeveru.

„Za razliku od onih koji nas kritikuju, ne rade ništa ili ne razumiju ovo što mi radimo, mi već vidimo efekte ozbiljnog ekonomskog rasta u Crnoj Gori i ubrzanog i intezivnog razvoja. U ove dvije godine smo otvorili 12 hiljada novih radnih mjesta, napravili smo i obnovili preko 150 školskih objekata, a baš u ovom trenutku, na  ovom, kao i na drugim mjestima, počeli su se trošiti 60 miliona eura kapitalnog budžeta u ovoj godini, od čega je skoro 80 % opredijeljeno za sjever“, istakao je premijer Marković, dodajući da je uvjeren da će se u Bijelom Polju i na cijelom sjeveru svakog dana živjeti sve bolje.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, zahvalio se Vladi Crne Gore i premijeru Markoviću na još jednom kapitalnom projektu, koji je, kako je istakao, veoma važan za Bijelo Polje.

“I to ne samo sa aspekta školske infrastrukture, nego će u sklopu ove osnovne škole biti i muzička škola, koja će povećati kvalitet muzičkog obrazovanja, a i sportska hala sa dodatnim sadržajima, koja će unaprijediti sportsku infrastukturu u Bijelom Polju“, rekao je Smolović i poručio da će nastaviti da realizuju sva ona obećanja koja su dali građanima.

Svečanosti su prisustvovali ministar prosvjete Damir Šehović, kao i direktor Uprave javnih radova, Rešad Nuhodžić.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore i bjelopoljska firma doo “Unipred” potpisali su sredinom mjeseca ugovor o izgradnji objekta Osnovne škole“Dušan Korać” i škole za osnovno muzičko obrazovanje u Bijelom Polju.

Objekat je projektovan kao savremen i funkcionalan, pri čemu se vodilo računa ne samo o namjeni, već i o ambijentu u kojem će se nalaziti. Buduća škola će imati suteren, prizemlje i sprat na površini od oko 8.000 kvadratnih metara, a predviđena je za boravak 1.200 učenika sa radom u dvije smjene. Sadržaće 20 učionica opšte namjene, šest kabineta za specijalne namjene, prostorije za cjelodnevni boravak, biblioteku, salu za fizičko vaspitanje sa pratećim sadržajima, administrativne i ostale prostorije.

Za muzičku školu previđene su četiri učionice za grupnu i devet učionica za individualnu nastavu, četiri vježbaonice, prostorije za nastavnike, upravu i drugo osoblje.

Nastava u postojećem objektu neće biti prekidana za vrijeme radova. Novo zdanje će se nalaziti na trenutno slobodnom dijelu parcele, dok su umjesto postojećih školskih objekata planirani sportski tereni i slobodne površine.

Kompletan postupak javnih nabavki sprovela je Uprava javnih radova, a stručni nadzor je nakon tenderske procedure povjeren firmi „NIK COM“ iz Nikšića.

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE