Fantastična priča Mirka Tomića, Hroničar danas na programu RBP

Danas na programu Radija Bijelo Polje od 17:30h u okviru serijala "Fantastične priče" emitujemo priču Mirka Tomića, Hroničar je objavljenu u zbirci Trium reginarum.

Serijal emisija Fantastične priče emitujemo u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2019.

 

***

Mislio sam da poznajem ljude. Onim rijetkim, kojima sam dozvoljavao da upoznaju mene i onim još rjeđim kojima sam pružao tražene savjete znao sam i da otkrijem ponešto malo više o meni, nijemom posmatraču bezbrojnih sudbina, zapisničaru vremena i hroničaru Evrope kroz vijekove. Nije me puno toga moglo iznenaditi, dok nijesam shvatio da me najviše iznenađuje ljudska nemoć da vide očigledno, da otvore srce i shvate da je njihov život kao ogledalo, da koliko daju toliko dobijaju, da često traže nešto što je na dohvat ruke a da vrijedno cijene tek kada izgube... Zato su na mene uvijek utisak otavljali oni koji su dali sebe nekom većem cilju.

Elem, da se predstavim. Ime mi se mijenja, neki me znaju kao Svetovida, neki kao Vida, kao Zmajognjena,... Koliko sam star, nemjerljivo je ljudskim poimanjem vremena, pamtim još od osnivanja naselja u Lepenskom Viru, a ako bih se potrudio, možda čak i više. Služim ljudima da, ukoliko su čistog srca ispunim njihove želje, odnosno pomognem im da ih oni sami ispune. Tako sam Bratomiru pokazao kako da napravi luk da bi ulovio hranu za selo, Vukomiru da napravi vršu za ribolov, Peruniki da usoli ribu da bi opstala preko zime... Prikaz mijenjam. Nekad sam stoljetni hrast, mornarima sam vodena zmija, vojnicima i lovcima se prikažem kao zmaj, putnicima kao vila, pobožnima kao svetac, a najčešće sam oblačak, putujem na vjetru I nijemo posmatram ljude ispod sebe. Imam braću, ili barem mislimo da smo

braća, u Aziji, Africi, objema Amerikama, Australiji, a za onog na Antartiktu nismo sigurni da postoji. Zabranjeno nam je da prelazimo u tuđe zone odgovornosti, izuzev ako naši narodi osvoje tuđe, u kom slučaju preuzimamo dio tuđe zone. E, tu leži i problem.

Naša hrana je pohlepa ljudi za koje smo odgovorni. Od nje jačamo, širimo se, opija nas poput starog manastirskog vina i kao što razni opijati utiču na ljude i mi postajemo zavisni. Ipak, i mi imamo tu i tamo poneku slabost.

Trgovina je počela kada smo jednog vrijednog radnika pokvarili i naučili da višak svojih zaliha može da zamijeni za žuti metal koji opet na drugom kraju može zamijeniti za veću količinu zaliha i tako da se kreće u krug. Time smo otvorili Pandorinu kutiju-više se nije zatvarala. Svi su htjeli da posjeduju što više zlata, iako, objektivno, nema nikakvu upotrebnu vrijednost. Kakav je samo haos nastao, probudili smo ono najgore u ljudima.

***

 

Priču u elektronskoj formi možete naći na portalu www.refesticon.com      

http://refesticon.com/dokumenta/TRIUM%20REGINARUM.pdf

 

Audio snimak na kanalu  soundcloud

https://soundcloud.com/rbp-redakcija/fantasticne-price-hronicar-mirko-tomic

 

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 17 časova i 30 minuta.

 

Redakcija Radija Bijelo Polje