O pravima djece sa smetnjama u razvoju na seminaru “Monitoring i promovisanje jednakosti lica sa invaliditetom” (video)

NVU  Djeca Crne Gore u saradnji sa Udruženjem  roditelja “OAZA” organizovali su danas u Bijelom Polju jednodnevni seminar na temu “Monitoring i promovisanje jednakosti lica sa invaliditetom”.

U sklopu projekta koji će trajati dvanaest mjeseci predviđene su brojne aktivnosti kako bi se javnost upoznala  sa stanjem prava djece i omladine sa smetnjama u razvoju i oblastima u kojima je njaviše izražena diskriminacija, kazala je Samra Decović, kordinator projekta.

“Organizovali smo trening za trenere iz pet nevladinih udruženja roditelja djece sa smetnjamau razvoju  koja su uključena u projekat i to “Oaza” iz Bijelog Polja, “Zračak nade” iz Pljevalja, “Pravo na život” iz Ulcinja, “Djeca Crne Gore” iz Tuzi, “Staze” iz Podgorice i “Nova šansa” iz Herceg Novog, kako bi ih obučili  da u svojim organizacijama ili udruženjima održe dvodnevni seminar o pravima, monitoringu prava djece i omladine sa smetnjama u razvoju ili sa invaliditetom i da upoznaju aktere u društvu šta je to monitoring,  na koji način se vrši i u kojim oblastima najviše imamo diskriminaciju  prema ovoj populaciji. Takođe, u okviru projekta svako udruženje će odraditi niz  drugih aktivnosti kao što su  organizovanje radionica i fokus grupa sa djecom sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima, organizovanje intervjua, a  u sedam osnovnih i isto toliko srednjih škola u Crnoj Gori organizovaćemo slične  radionice sa djecom bez smetnji”, kazala je Decović.

Rasema Hekalo iz Udruženja “Oaza” podsjetila je, da  je na  seminaru bilo riječi o zakonskoj regulativi, primjeni i karakteristikama monitoringa, načinima   ostvarivanja  prava  djece i mladih sa smetnjama u razvoju, što  je i cilj  ovih udruženja i nevladinih organizacija. “Upravo je i naš cilj  da iniciramo  primjenu zakonske regulative na pravi način. Moram da izrazim zadovoljstvo strateškim dokumentima i konvencijama koje je Crna Gora usvojila, prije svega  Konvencije o pravima djeteta , Konvencije o licima sa invaliditetom, Strategije o zaštiti lica od diskriminacije koja je donešena 2017.godine i drugim dokumentima”, istakla je Hekalo.

Inače, projekat „Monitoring i promovisanje prava djece i mladih sa invaliditetom bez diskriminacije“ podržan  je od Ministarstva za ljudska i manjinska prava, kroz Javni konkurs za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata, odnosno programa nevladinih organizacija u oblasti zaštite lica sa invaliditetom.

 

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto io video: Vladimir Jelić

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE