Polaznici kursa poljskog jezika pripremili Vaskšnje čestitke, posjetio ih ambasador Dmohovski

Polaznici kursa poljskog jezika u Bijelom Polju, i djeca Poljaka koji žive u Crnoj Gori pripremili su čestitke u okviru konkursa ,,Vaskršnja čestitka“ i predstavili ih danas u Centru za kulturu.

Konkurs je povodom predstojećeg Vaskršnjeg praznika organizovala Ambasada Poljske u Podgorici i Udruženje Poljaka nastanjenih u Crnoj Gori sa sjedištem u Bijelom Polju, a kako je danas kazala predsjednica tog udruženja, mr Vanda Vujisić, čestitke su namijenjene živim učesnicima Varšavskog ustanka u Poljskoj, koji su se hrabro borili za slobodu te države.

,,Čestitke će biti poslate u Istorijski muzej u Poljskoj, i biće emitovana desetominutna reportaža o ovom događaju, što je od velikog značaja”, dodaje mr Vujisić, koja je zajedno sa polaznicima izložila neke od likovnih i fotografskih radova polaznika kursa. 

Svečanosti je prisustvovao njegova ekselencija, ambasador Poljske u Crnoj Gori, Artur Dmohovski, koji je kazao da mu je veoma drago što se u Bijelom Polju njeguje poljska kultura itradicija

,,Drago mi je što smo se danas okupili lijepim povodom u Bijelom Polju, i što sam među poljskim porodicama i svima Vama koji učite ovaj jezik. Poljaka nema mnogo u Crnoj Gori, ali je veoma dobro što su aktivni i što djeluju na pravi način”, naveo je ambasador Dmohovski.

Predsjednik Skupštine Opštine Bijelo Polje, Abaz Dizdarević, u svom obraćanju je kazao da su rezultati i uspjesi koje postiže Udruženje Poljaka veliki i značajni.

,,Današnji povod jesu likovni radovi koji reprezentuju strašne događaje iz prošlosti, ali ovo Udruženje i grupa mladih ljudi koji pohađaju časove poljskog jezika u kontinuitetu imaju šansu da upoznaju Poljsku kroz putovanja. Ono što Udruženje radi jeste snažan čin, ali i Poljska pomaže Crnoj Gori na putu ka članstvu u EU, i zaista smo kao mali grad zahvalni na tome, a samim tim I cijelča država”,naglasio je Dizdarević.

Prigodne poklone učesnicima kursa  za njihovo angažovanje i  trud u izradi čestitki uručila je dr Monika Dmohovska, supruga ambasadora Dmohovskog, koja je kazala da joj je izuzetno drago što su spojili lijepo i korisno, jer će čestitkama moći da požele lijepe i uspješne Uskršnje praznike junacima ratova koji su, kako je kazala, još uvijek živi.

,,Korisno je to što se kroz njihovu izradu možemo upoznati sa istorijom, kulturom i svim onim lijepim što je vezano za Poljsku. Ova tradicija postoji već sedam godina u Poljskoj gdje se uskršnje čestitke šalju ovim ljudima, i predsjedničkom paru. Kada je započeta ta ideja radila sam u predsjedničkoj palati, i tu tradiciju sam prenijela ovdje u Crnoj Gori. Jedna od ovih čestitki će stići i na adresu predsjedničkog para, što me izuzetno raduje”, naglašava dr Dmohovska.

Svečanosti su prisustvovale i višegodišnje saradnice u realizaciji kursa Tereza Medojević, Mila Korać i Biljana Obradović.

Nakon razmjene poklona djeca su izvela kratak program na poljskom jeziku, a učenica Muzičke škole prigodnu muzičku numeru uz klavirsku pratnju profesorice Milene Đurović.

Autorka i foto: Eldina Bećirović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE