Crnogorski REFESTICON predstavljen u Italiji na 20. DEEPCON-u

Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON iz Bijelog Polja promovisan je danas na jubilarnom 20. Deepcon-u u italijanskom gradu Fjuđiju. 
 
Organizator i direktor Radija Bijelo Polje, Dragić Rabrenović, istakao je da je izuzetno značajno unapređivanje saradnje Crne Gore i Italije u oblasti kulture i književnosti.
 
"Zbog toga i planiramo da započnemo sa projektom prevodilaštva djela crnogorskih autora fantastike na italijanski jezik, kao i sa  promocijom italijanskih autora i knjiga u Bijelom Polju", dodao je Rabrenović, nakon što se zahvalio organizatorima na pozivu. 
 
 
"Jedan od ciljeva našeg festivala je očuvanje kulturne i prirodne baštine Bijelog Polja i Crne Gore, kao i afirmacija autora i promocija u drugim gradovima i državama", navela je glavna i odgovorna urednica Radija Bijelo Polje, Andrijana Rabrenović.
 
Ona je dodala da u tome imaju podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Bijelo Polje i pozvala organizatore Deepcon-a, najvećeg festivala ove vrste u Italiji, da se predstave na sedmom REFESTICON-u. 
 
Organizatori REFESTICON-a su predstavili dosadašnja izdanja i najavili temu ovogodišnjeg festivala "Zmaj Vražjih firova", što je izazvalo veliko interesovanje prisutnih ljubitelja književne fantastike, a posebno su istakli saradnju koju imaju sa srodnim festivalima i organizacijama u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji.
 
 
Oni su i zvanično uručili zahvalnice organizatorima Deepcon-a, Flori Staljano i Đinu Lukreciju, koji su se kandidovali za organizaciju Eurocona 2021. godine.
 
Posebni gosti ovog izdanja italjanske konvencije su i Nicole de Boer, kanadska glumica, Clelia Farris, jedna od najboljih autorki italijanske fikcije, Mario Giorgioni, IT ekspert, Frank Ma, predsjednik SF&F fondacije iz Kine, Francesco Verso, pisac naučne fantastike i urednik multikulturalnog projekta Future Fiction.
 
 
 
Autorka: Sanja Čujović
Foro: RBP
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE