Otvoren 26. salon ,,Bjelopoljsko likovno proljeće“, pobjednica Tijana Gordić (video)

Mlada slikarka Tijana Gordić, pobjednica je 26. Bjelopoljskog likovnog proljeća, koji je otvoren večeras, simbolično sa prvim danom proljeća, u zgradi JU Muzej.

Više od 40 autora sa oko 70 radova vizuelnim senzacijama i formama tradicionalno su i ove godine najavili dolazak proljeća, djelima koja egzistiraju sama za sebe.

Otvarajući ovogodišnji likovni salon, direktor Muzeja Željko Raičević kazao je da je večerašnja izložba nastavak dugogodišnje slikarske tradicije u Bijelom Polju, koja skoro tri decenije okuplja slikare iz našeg grada. 

,,Od početnih šest slikara prije 26 godina došli smo do cifre od preko 140 slikara koji su učestovavali na ovoj izložbi, koja je motivisala mnoge da upišu visoke slikarske škole. Potrudili smo se da sa našim prijateljima iz Gornjeg Milanovca slike koje su otkupljene za stalnu postavku našeg muzeja prenesemo u Gornji Milanovac, i mi ćemo sa ovom izložbom gostovati u julu kod njih“, naveo je Raičević.

O kvalitetu prispjelih radova odlučivao je stručni žiri čiji je predsjednik bio istoričar umjetnosti sa Cetinja, profesor dr Aleksandar Saša Čilikov, članovi akademski slikar iz Rožaja, mr Ibrahim Kurpejović, i istoričarka i teoretičarka umjetnosti, Teodora Perović.

Predsjednik žirija, profesor dr Aleksandar Saša Čilikov, obrazlažući odluku žirija, kazao je da su radili po određenoj metodologiji.

,,Podrobno smo pregledali svaki rad ponaosob, nakon toga svi članovi žirija stavili su po pet umjetnika kao favorite za dobijanje nagrada. Kada smo sve to završili, drago mi je bilo što smo tada približno isti bili u razmišljanjima. Zaista nije bilo lako donijeti odluku kome će pripasti nagrade, samim tim jer su radovi različitih poetika, likovnih tehnika, tako da su nijanse odlučivale“, istakao je dr Čilikov.

Druga nagrada u okviru ovogidšnjeg salona pripala je Stefanu Vukićeviću za rad bez naziva, dok je treća uručena Miloradu Mići Rakonjcu za rad ,,Sjenke“-retuširana kompjuterska grafika.

Student četvrte godine Fakulteta vizuelnih umjetnosti, Stefan Vukićević, za Radio Bijelo Poje je kazao da mu uručenje druge nagrade predstavlja zadovoljstvo i motivaciju za dalji rad.

,,Nijesam se nadao da će mi pripasti nagrada, i čast mi je što sam predstavio rad na ovako značajnoj izložbi na kojoj sam konkurisao sa dvije fotografije. Drago mi je da je fotografija prihvaćena kao umjetnost, jer mislim da je do sada nije bilo u nagrađenim radovima“, naglasio je Vukićević.

Milovan Mića Rakonjac iznenađen je trećom nagradom, jer je, kako je kazao, konkurencija bila jaka, i radovi su dosta kvalitetni.

,,Konkurisao sam kompjuterskom grafikom, i drago mi je zaista što je pored ovoliko prispjelih radova treće mjesto pripalo meni. Velika motivacija za dalje unapređenje mog rada“, iskren je Rakonjac.

 

U muzičkom dijelu programa nastupile su učenice Škole za osnovno muzičko obrazovanje Milica Đurović-violina, i Lana Španjević-flauta, uz klavirsku pratnju profesorcie Milene Đurović.

Nagradu Tijane Gordić koja nije prisustvovala proglašenju, primio je njen brat.

26. salon ,,Bjelopljsko likovno proljeće" organizovala je JU Muzej.

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE