NVO ,,Opštinsko udruženje multiple skleroze” projektnim aktivnostima u borbi protiv diskriminacije OSI (video)

Nevladina organizacija ,,Opštinsko udruženje multiple skleroze”  realizuje projekat ,,Društvena baza antidiskriminacije Osi", sa ciljem stvaranja društvene osnove kojom će se društvo boriti protiv diskriminacije lica sa invaliditetom.

Gostujući tim povodom u emisiji ,,Šta može Nvo”, Radija Bijelo Polje, predstavnik NVO ,, Opštinsko udruženje multiple skleroze”, Mirza Guberinić, kazao je da je projekat osmišljen da bude održiv, i da ima svoj nastavak.

,,To su aktivnosti kojima mi počinjemo da gradimo društvo koje će se boriti protiv diskriminacije. Sama ideja projekta je nastala zbog nemogućnosti našeg društva da samo formira vrijednosti kojima će se boriti protiv diskriminacije. Projekat će trajati osam mjeseci, što je dovoljno za samu bazu, i očekujemo da stvorimo osnov a to su osobe sa invaliditetom koje sebe neće dovoditi u poziciju diskriminacije”, naglasio je on.

Guberinić dodaje da će nakon polovine projekta biti održana javna tribina, sa ciljem uključivanja javnog mnjenja u  projekat, gdje, kako je naveo, planiraju prisustvo predstavnika iz sudstva, građevinske inspekcije i urbanizma, biroa rada Bijelo Polje i zdravstva.

Početak projekta obilježavaju pravno-edukativne radionice sa osobama sa invaliditetom koje će voditi Nada Ćetković, iz Opštinske kancelarije za osobe sa invaliditetom. Tokom radionica učesnike će upoznati o pravima koja uživaju, ali i o diskriminaciji.

,,Radionice su već počele, a učesnici nijesu samo osobe koje su članovi Udruženja multiple skleroze već i članovi drugih organizacija, ali svakako sve osobe sa invaliditetom koje nijesu članovi neke organizacije mogu da prisustvuju radionicama. OSI nijesu dovoljno informisane o samom pitanju diskriminacije po osnovu invaliditeta, nemaju dovoljno razvijenu svijest o potrebi za ličnim aktivizmom, za sopstvenim angažmanom u borbi protiv diskriminacije. Na datim radionicama sprovodimo edukaciju OSI o antidiskriminacionom zakonodavstvu. Veoma je važno i njihovo psihološko osnaživanje. Činjenica je da i danas dobar dio OSI ne prihvata na pravi način sopstveni invaliditet, jer i dalje postoji potajni stid zbog same invalidnosti, tako da ćemo ih kroz ove radionice i psihološki osnažiti”, kazala je u današnjoj emisiji Nada Ćetković.

Likovni saradnik na radionicama, Sanida Šabović, priprema likovna rješenja u okviru projekta, koja će nakon svake radionice pokazati sliku diskriminacije i antidiskriminacije.

,,Tokom tri mjeseca realizacije projekta kreirala sam dva postera, od kojih je jedan posvećen ID karticama OSI, i zahvalila bih se svim institucijama koje su dozvolile da se ovaj poster nalazi u njihovim ustanovama, bankama koje su dozvolile da letke dijelimo zaposlenima. Posteri su privukli veliku pažnju građana. Nakon svake radionice kreiram video snimak koji se objavljuje na facebook stranici  Udruženja. Likovno rješenje kreira se u skladu sa simbolom šaha, jer sam borbu protiv diskriminacije povezala sa šahom, samim tim jer je ta borba neizvjesna i može da traje trebamo preduzimati pametne poteze”, istakla je Šabović.

Projekat ,,Društvena baza antidiskriminacije OSI" realizuje se uz mentorsku i finansijsku podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević i Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE