„Milena Dravić ili ključ snova“ – promovisana monografija o divi jugoslovenskog filma

Monografija o divi jugoslovenskog filma, Mileni Dravić, pod nazivom „Milena Dravić ili ključ snova“, autorke Anite Panić, promovisana je večeras u bjelopoljskom Centru za kulturu.

Na 364 strane složene u sedam poglavlja, autorka Anita Panić, analitično i uz mnoštvo zanimljivih detalja i fotografija, predstavlja život i jedinstvenu karijeru Milene Dravić.

„To je malo strana kada je u pitanju Milena Dravić i njena bogata biografija. Ali sam ja imala čast i zadovoljstvo da mi Filmski Centar Srbije, koji je i moj izdavač, ukaže povjerenje i prihvati moj predlog da se uradi monografija o Mileni Dravić. Ja sam presrećna što sam imala mogućnost, radeći ovu monografiju više od godinu i po dana, da se na neki način družim sa divom srpskog glumišta“, kazala je Panić na večerašnjoj promocji.

Karijera Milene Dravić je zapavo retrosprektiva jugoslovenskog filma, a kako je istakla autorka monografije, nije lako pisati o glumici koja je učestvovala u preko 100 bioskopskih i televizijskih filmova, pozorišnih predstava, serija, TV programa.

„Njena biografija se vezuje za EX YU prostor, kada smo svi zajedno bili jedna veća zemlja, a za glumce je bilo više festivala, nagrada, to je zaista bio jedan veliki filmski prostor, a Milena Dravić je bila dio njega. Nju su u doba stare Jugoslavije zvali na najljepši mogući način – Milena nacionale i ona je zaista bila Milena svih nas. Zato sam i sebi zadala obavezu da to bude jedna ozbiljna knjiga, kakvu Milena i zaslužuje, da to bude knjiga koje se ja neću stidjeti, a koja će na pravi način formulisati njenu bogatu karijeru“, kazala je autorka Anita Panić.

Monografija „Milena Dravić ili ključ snova“ predstavlja luksuzno  srpsko-englesko izdanje, a iako je podijeljena na sedam cjelina, Panić kao dva najvažnija poglavlja izdvaja Pozorišne i Filmske impresije.

„Tu su poglavlja Mileninoj filmskoj karijeri, njenom bogatom televizijskom opusu,  jedno poglavlje je fokusirano na pozorišno stvaralaštvo Milene Dravić, a poslednje čini kompletan spisak Milenine bogate filmske, televizijske i pozorišne biografije. Ipak, mislim da su najdragocjenija poglavlja koja sadrže pozorišne i filmske impresije, jer mislim da je važno sačuvati  pozitivne kritike o njenom radu“, dodala je Panić.

Kako je istakla, svako ko prelista ovu mogonrafiju, ne samo da će Milenu Dravić upoznati kao glumicu i sjajnog preforesionalca, već kao i velikog čovjeka.

„Knjiga je puna emocija, svi koji su učestvovali u njenoj izradi, zapravo su progovorili i o drugoj strani Milenine ličnosti, bila je mnogo stidljiva osoba, koja je voljela ljude“, kazala je priređivačica monografije.

Panić je poručila da će Milena Dravić nastaviti da živi i kroz ovu monografiju.

Promociju monografije „Milena Dravić ili ključ snova“  organizovali su Narodna biblioteka i JU Centar za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“, a tokom promocije publika je mogla i da uživa u insertima iz filmova u kojima je Dravić briljirala.

Autorka i foto: Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE