Jovanović i na VII REFESTICON-u, promovisaće antologiju "Regia fantastica 4" (audio)

Jedan od najistrajnijih fanova fantastike u Srbiji, pisac fantastične književnosti i sekretar Udruženja fanova naučne fantastike „SCI&FI“, Tihomir Jovanović, biće gost i ovogodišnjeg VII Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, koji će se u junu održati u Bijelom Polju.

Od samog osnivanja REFESTICONA, jedinog festivala takve vrste u Crnoj Gori, Jovanović je dio ove manifestacije, a ovogodišnje učešće iskoristiće za promociju svoje nove dvije knjige  "Agencija 51" i "Lun i kraljevi ponoći", a predstaviće i antologiju naučne fantastike i horora „Regia Fantastica 4”.

Gostujući u emisiji “Bestseler Refesticon”, Radija Bijelo Polje, Jovanović je kazao da se raduje  novom dolasku u naš grad i istakao da vjeruje da će REFESTICON i ove godine opravdati očekivanja ljubitelja fantastike.

Kako je najavio, publika će imati priliku da čuje neke priče iz nove antologije „Regia Fantastica 4”, koja je posvećena britanskom autoru kriminalističkih romana Arturu Konanu Dojlu.

“Od rođenja britanskog autora kriminalističkih romana Artura Konana Dojla prošlo je 160 godina, pa su u tu čast najbolji pisci fantastike s prostora bivše Jugoslavije, pisali za četvrtu knjigu antologije naučne fantastike i horora "Regia fantastica". I ovoga puta “Regia fantastica” je okupila značajna imena regionalne SF scene, u zbirci su se našle priče  30-ak autora, među kojima šest autora, čije su se priče prvi put našle u ovoj antoligiji”, rekao je Jovanović.

On je istakao da je tema o liku i djelima Artura Konana Dojla bila jako inspirativna za pisce fantatsike, te da je pristigao veliki broj priča.

“Uglavnom su svi pisci fantastike, iako ne znam da li je to slučajnost, imali neke fantastične živote, pa tako i Artur Konan Dojl, koji je bio doktor, bavio se istorijom, putovao je po svijetu, tako da su pisci imali o čemu da pišu, ali izgleda da su ih najviše inspirisali njegovi junaci u fantastičnom okruženju - Šerlok Holms i  profesor Čelendžer, ali ima i priča u kojima je sam Artur Konan Dojl akter dešavanja. Priče su jako raznolike, imamo one koje su dominatno krimi, ali i one aposlutno fantastične, što i pokazuje koliko je ova tema bila inspirativna”, rekao je Jovanović.

Urednik zbirke „Regia Fantastica 4”  kazao je da je veliku pomoć tokom uređivanja ove zbirke  imao i od Kristijana Šarca.

“On je odradio dobar dio lekture i korekture, kako bi zbirka danas izgledala ovako”, napomenuo je Jovanović.

Na konkurs za antologiju  „Regia Fantastica 4” pristiglo je oko 40 priča iz svih krajeva bivše SFRJ, a prema riječima Jovanovića interesovanje je i ove godine bilo na očekivanom nivou.

“Zaista sam zadovoljan, kako ja, tako i pisci, koji se odmah po objavljivanju jedne Regie fantastice, interesuju kada će biti naredna i na koju temu. Imamo neke autore  koji su se našli u svakoj zbirci, to su oni koji se zaista ozbiljno bave SF-om, koji priče šalju na sve konkurse, a što je još važno, uvijek ima i onih novih, njima se posebno i radujemo, jer to pokazuje da dobro radimo svoj posao i da na pravi način promovišemo fantastiku”, naglasio je  jedan od najistrajnijih fanova fantastike u Srbiji.

Jovanović je rekao i da nije bilo lako pripremiti četvrto izdanje antologije, jer je, kako dodaje,  jako važno ostati dosljedan sebi, a sa druge strane osmisliti nešto novo i drugačije.

“Zaista nije uvijek lako ispuniti očekivanja onih koji pišu fantatsiku onih koji čitaju željno iščekuju novi broj, ali zaista se trudimo da priče prije svega bude kvalitetne, a teme uvijek zanimljive, posvećene nekom autoru, nekom važnom jubileju”, rekao je Jovanović, istučući da je ponosan i na ovo izdanje.

Kako je najavio, prva zvanična promocija zbirke „Regia Fantastica 4” zakazana je za 23. marta u 17h u bifeu Ventil.

“Pozvali smo sve autore priča, neki od njih su već i potvrdili dolazak, tako da smo sigurni da će to biti jedno lijepo književno druženje, a dijelićemo uz zbirku i SF Portal sa romanom A.K. Dojla, Marakotov ponor”, saopštio je on.

Gostujući u emisiji “Bestseler Refesticon”, Jovanović se osvrnuo i na svoja dva najnovija ostvarenja –  knjige "Agencija 51" i "Lun i gospodari ponoći".

"Agencija 51" je komična fantastika, nešto između Alan Forda i Dosijea X, a radnja je smještena uglavnom u doba SFRJ, dok je knjiga "Lun i gospodari ponoći" napisana po liku koji je stvorio Mitar Milošević, poznatiji kao Frederik Ešton.

“To su zbirke na kojima sam radio već nekoliko godina, ali uvijek je bilo mjesta za nešto novo, drugačije, a posebno se mora voditi računa kada se piše komična fantastika, da se ne ode u glupost. Već su promovisane i što je najvažnije, čitaoci su ih jako dobro prihvatili, dobio sam samo pozitivne kritike”, rekao je Jovanović.

Osim što će na VII REFESTICON-u promovisati antologiju “Regia fantastica 4”, kao i svoja dva nova književna ostvarenja"Agencija 51" i "Lun i gospodari ponoći", Jovanović će možda biti I jedan od autora čija će se priča naći u novoj festivalskoj zbirci.

“Ovogodišnja tema REFESTICONA – “Zmaj vražijih firova” je zaista jako inspirativna, već sam počeo da pišem priču, ali ne želim još uvijek ništa da otkrivam, nadam se da će uspjeti da se nađe u zbirci”, rekao je Jovanović.

Gostujući u emisiji “Bestseler Refesticon”, Jovanović je pohvalio i to što je ove godine Organizacioni odbor jedinog festivala fantatsike u Crnoj Gori, u festival uključio i mlade, raspisujući konkurs i za njih, i to i literarni i likovni.

 Jovanović je napomenuo i da se danas fantastika piše više, da je pišu novi i mlađi autori.

“U Srbiji imamo dosta mladih autora koji pišu i objavljuju, tako da slobodno mogu reći da je nastao i mali bum novih autora i knjiga, tako da je to nešto što raduje sve ljubitelje fantatsike. Mislim i da je situacija u regionu slična i to svakako govori da fantastika ima budućnost”, poručio je Jovanović.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto: arhiva RBP

Tonska realizacija:Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE