Održana tribina „Sandžak prekogranična regija – Šansa i evropska perpektiva Crne Gore“

Tribina „Sandžak prekogranična regija – Šansa i evropska perpektiva Crne Gore“ koju je organizovala nevladina organizacija ,,Sandžak EU regija”, održana je večeras u galeriji Centra za kulturu.

Cilj održavanja tribine je pravni osvrt na modalitete postojanja sličnih regija u zemljama Evropske unije i način kako jedna regija može funkcionisati, bez narušavanja postojećih granica.

Predstavnik NVO ,,Sandžak EU regija”, Almir Muratović, kazao je da su se govornici osvrnuli i na ekonomske benefite koje će građani dijela Crne Gore i Srbije imati, kako ističe, u takvoj regiji.

,,Planiramo da i širom Crne Gore predstavimo naš projekat. Cilj projekta jeste olakšica za građane, samim tim da otklonimo predrasude koje postoje, jer nam nije u intereseu da neko smatra da je Sandžak zid koji razdvaja Srbiju i Crnu Goru. Samom najavom tribine i velikim odzivom cilj je i ostvaren, i očekujemo da odnosi politički ili bilo koji drugi budu relaksirani”, dodao je Muratović.

Na večerašnjoj tribini govorio je diplomirani ekonomista, Hazbija Kalač, koji je kazao da temom prekogranične regije ističu da je prostor Sandžaka, kao jedne istorijske regije, šansa za Crnu Goru.

,,Tema tribine je veoma aktulena, jer je Crna Gora u procesu evropskih integracija, a Sandžak kao prekogranična regija jeste evropski projekat i šansa za Crnu Goru da pruži svoj doprinos regionalizmu kao evropskom projektu, i da kroz taj proces na svom unutrašnjem planu stabilizuje neke odnose kojim se preko Sandžaka rješava pitanje odnosa sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom i drugim zemljama”, dodao je Kalač.

On je prisutnima poručio da bez obzira na vjeru i naciju, pronose priču o Sandžaku.

Profesor mr Maksud Mahmutović govorio je o istorijskom dijelu regije, i o povezanosti naroda koji žive na ovim prostorima.

,,Razlog da se formira prekogranična regija jeste i taj  što su stanovnici tih područja vezani rodbinskim, bračnim, ekonomskim, kulturnim i tradicionalnim vezama koje su trajale vjekovima i bile neraskidive. Ovaj prostor je bio uvijek neka spona povezanosti”, ističe mr Mahmutović.

O projektu io evropskoj perspektivi Crne Gore kroz prighram prekogranične regije govorio je i docent dr Reihan Kurtović, koji je kazao da danas na nivou EU postoji izražena praksu da države unutar sebe stvaraju jake regione i regionalne politike.

,,Večeras smo ovdje u Bijelom Polju da govorimo o Sandžaku kao šansi, evropskoj budućnosti Crne Gore, i da objasnimo da to nije problem koji zadire u teritorijalni integritet i suverenitet Crne Gore i Srbije, već da su to ideje za koje se brojne države zalažu. Te ideje postoje i u ustavu Srbije ali i Crne Gore, i one su obuhvaćene mnogim strategijama i pravima razvoja Vlada tih država”, poručuje dr Kurtović.

Autorka i foto: Eldina Bećirović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE