Jovanović: Klasična muzika se ne nudi dovoljno i na pravi način (video)

Klasična muzika se ne nudi dovoljno i na pravi način građanima, zbog toga ona danas i nije popularna, kazao je pijanista Dragan Jovanović.

Gostujući u emisiji „Start Art“, Jovanović je kazao da je tužno to što klasičnu muziku možemo slušati samo u danima žalosti.

„Ne ulaže se dovoljno u klasičnu muziku i ne shvatam zašto se pušta samo kada se dese neke tragedije i eventualno oko novogodišnjih praznika. To je muzika koju treba slušati svih 365 dana u godini i mislim da sistematski treba krenuti u rješavanje tog problema“, rekao je pijansita iz Niša.

Jovanović smatra da  je prolazno sve ono što danas vlada muzičkom scenom, te da će klasična muzika opet „oživjeti“.

„Mislim da će ono što je danas popularno svakako proći, jer klasična muzika je nešto što traje vjekovima unazad i nešto što će trajati.  Samo nam treba više koncerata, festivala klasične muzike, jer mi to jednostavno moramo ponuditi publici, da bi je prihvatila i zavoljela“, rekao je Jovanović, napominjući da klasična muzika itekako ima i danas svoju publiku, iako ona nije brojna kada je riječ o drugim pravcima i žanrovima.

U razgovoru za „Start Art“, Jovanović se osvrnuo i na koncert, koji je sinoć održao u Bijelom Polju.

„Bilo je jako interesantno, uzbudljivo, publika je lijepo prihvatila program, koji se svakako razlikovao od nekog standardnog repertoara klasične muzike. Obično su ljudi navikli da slušaju Mocarta, Betovena, Baha, a ja sam u svoj repertor uvrstio neke druge kompozitore, kao što je i naš srpski kompozitor Dejan Despić, a slušali su i kompozicije Arama Khachaturiana i Kabalevskog“, rekao je pijnista iz Niša, koji se sinoć prvi put predstavio bjelopoljskoj muzici.

On je kazao da program klasične muzike može biti raznovstan , te da je na pijanistima da se potrude da budu originalni, da unesu novine i da publici uvijek ponude nešto drugačije, kako bi ih što više zainteresovali za klasičnu muziku.

„Zato ja i biram djela koja su manje poznata, da bi ljudima bilo interesantnije za slušanje, a i uvijek u repertoar dodam i djelo nekog kompozitora sa naših prostora, jer smatram da ih moramo promovisati“, dodao je Jovanović.

Pijanista iz Niša rekao je da Bijelo Polje ima kvalitetnu publiku, ali i odlične uslove za rad.

„Sigurno da ću se uvijek rado vratiti u ovaj grad, po još neki aplauz i osmijeh ljubitelja klasične muzike“, poručio je on.

Gostovanje u Bijelom Polju, Jovanović je iskoristio i za druženje sa najmlađim umjetnicima, učenicima Škole za osnovno muzičko obrazovanje, kojima je održao i jedan master class.

„Izuzetno sam iznenađen onim što sam čuo od te djece, jako su talentovana i vidi se da sa njima radi jako stručan kadar, koji je u toku sa svim muzičkim dešavanjima i zbivanjima, prati tu scenu i sve uspješno prenosi na djecu. Ja sam se potrudio da im tokom predavanja dam i nekih par sugestija i savjeta, iako odlično sviraju“, kazao je Jovanović.

On je rekao da je sa direktoricom Škole za osnovno muzičko obrazovanje, Jasmilom Hot, razgovarao  i o budućoj saradnji.

„Postoji mogućnost da na neki način uvežemo bjelopoljsku Školu za osnovno  muzičko obrazovanje i niški Faklutet umjetnosti, želja za saradnjom postoji i eto nadamo se da će do toga uskoro i doći“, rekao je pijanista iz Niša.

Kako je ispričao i u Nišu klasična muzika zaista živi, o čemu govori i takmičenje studenata uporednog klavira, prvog takmičenja takve vrste u svijetu.

„Mi smo prije sedam godina oformili međunarodno takmičenje studenata uporednog klavira, uvijek ovodimo stručni žiri iz svih zemalja Evrope, interesovanje studenata je svake godine izuzetno veliko, a o tome da smo uspjeli pokazuje i tradicija postojanja, duga sedam godina i zaista je to takmičenje postalo prepoznatljiv brend u Nišu“, podvukao je Jovanović, koji je jedan i od pokretača tog festivala.

Jovanović se muzikom bavi od svoje devete godine, a danas pored uspješne muzičke, ima i jako ozbiljnu pedagošku karijeru.

„Iako radim i kao profesor i uporedo gradim svoju muzičku karijeru, ne bih mogao da se odlučim za jedno, jer sve ima svoje draži. Lijepo je kada radite sa mladima, ali i kada zasvirate pred punom salom i dobijete aplauz“, istakao je Jovanović, koji je cijelo muzičko obrazovanje stekao u Nišu i odlučio da tu ostane da radi i da sve što zna prenese na mlade Nišlije.

Repriza emisije "Start Art" na programu Radija Bijelo Polje od 20 sati i 15 minuta.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE