Bjelopoljski srednjoškolci učili o opasnostima koje vrebaju u online svijetu

Radionica na temu "Prevencija zavisnosti od interneta", namijenjena učenicima bjelopoljskih srednjih škola, održana je juče u Savjetovalištu za mlade.

Oko petnaest srednjoškolaca slušalo je juče predavanje o tome kako da se ponašaju na internetu, a da ne ugrožavaju svoju bezbjednost, a kako je za Radio Bijelo Polje saopštila psihološkinja Danijela Femić, mladi su sami predložili ovu temu.

„Radionici su prisustvovali učenici srednjih škola, a ova tema njaviše je zainteresovala gimnazijalce, koji su i stalni učesnici radionica bjelopoljskog  Savjetovališta za mlade. Djeca su donekle i sama tražila da razgovaramo o ovoj temi, predložili su mi to i ja sam odmah prihvatila, jer znamo da je to danas jedno od gorućih pitanja svugdje u svijetu, pa i kod nas“, kazala je Femić.

Stručni tim Savjetovalištu za mlade, predvođem psihološkinjom Femić, upoznao je mlade sa opasnostima koje vrebaju u online svijetu, ali i sa mogućim vidovima prevencije.

„Djeca su bila jako inspirisana, jer su i sama svjesni opasnosti koje vrebaju na internertu, pa su i oni dali neke primjere iz svoje okoline. Govorili su i tome koliko je njihovih drugara putem interneta doživjelo neke neprijatne situacije, u kojima su oni sami pokušali da im pomognu da ih prevaziđu“, saopštila je Femić.

Ona je napomenula da  je poseban akcenat bio na neprikladnim sadržajima, koji su sve prisutniji na internetu.

„Pričali smo i  o biranju sadržaja koji je adekvatan za mlade, jer oni tokom svog razvoja i ne znaju da prepoznaju šta je to dobro za njih, a šta ne, jer je sve dostupno“, podvukla je psihološkinja.

Femić je kazala da je jučerašnja radionica bila prilika da govore i o pozitivnim efektima interneta.

„Pored tih negativnih, mi smo svakako govorili i o pozitivnim stranama interneta, jer znamo da zahvaljujući njemu djeca mogu lako i brzo doći i do nekih korisnih sadržaja, ali ono što smo naglasili na radionici jeste da i sami roditelji moraju usmjeravati svoju djecu kako i na koji način treba da koriste internet i moderne tehnologije“, dodala je ona.

Kako je istakla najbolja prevencija zavisnosti od interneta jeste promocija zdravih stilova života.

„Važno je da mladi što više vremena provode u društvu svojih drugara, da se bave sportom, vode zdrav života, da što manje vremena provede na telefonima i tabletima, a da više budu na igralištima“, poručila je psihološkinja Danijela Femić.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Savjetovalište za mlade

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

 BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE