Fantastična priča Vanje Spirina, Najade danas na programu RBP

Danas na programu Radija Bijelo Polje od 17:30h u okviru serijala "Fantastične priče" emitujemo priču Najade, Vanje Spirina objavljenu u zbirci Trium reginarum.


Serijal emisija Fantastične priče emitujemo u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2019.

 

***

Seine je lijeno i bezbrižno odnosila uzdahe strasti i pripitu pjesmu bradatih hipsterskih pjesnika, koji su, svi do jednog, nosili boemske šalove i sami sebe nazivali čudom kreativnosti i dostignuća moderne umjetnosti i marketinga. Rijetki među njima su to odistinski i bili, no to stvarno nije nimalo bitno za našu priču. Ono što jest bitno da se u stanovito izmaglicom milovano doba noći pojavio trenutak kada su svi nekud otišli, a iz mirnih utihlih voda pojavile su se tri vitke stasite djevojke koje su otmjeno poput nekakvih čudesnih prikaza kročile površinom rijeke i krenule prema obali. Slučajno se tu našao

jedan od samozvanih umjetnika, koji je u vrećici od natrona nosio bocu vina i onaj za Pariz karakteristični dugački kruh, baguette. O ramenu mu je visio Nikon, od kojeg se nije nikada odvajao jer je kao profesionalni fotoreporter jednog od utjecajnijih alternativno-anarhističkih internetskih portala uvijek

morao biti spreman na kakav neočekivani ulov. Hitro se bio povukao u sjenu obližnjeg grma i promatrao kako žene u mokrim haljinama starinskog kroja izlaze na obalu i skidaju odjeću, otkrivajući zanosnu put. Ludovic, tako se zvao taj momak, polako odloži kruh i vino, isključi zvuk okidanja i vješto poslika seriju fotografija. Na njima se jasno vidjelo kako gole žene obavija tajanstvena izmaglica pa se potom pojavljuju u posve suvremenoj odjeći, pogledaju se, nasmiješe i laganim hodom nekuda odlaze, a njihova stara mokra odjeća netragom nestaje. Mladić za njima krene tihom, uvježbanom opreznošću profesionalne uhode. Uz obalu se u tom trenutku ponovno pojavilo neko bučno, pripito društvo željno zabave, ludovanja i neobaveznog seksa.

Mara, Katarina i Milica, kako su se zvale te čudesne žene, veselo su se ogledavale oko sebe i zavirivale u uske uličice popločene granitnom kaldrmom.

“Ma čini mi se kao da se ništa nije promijenilo od zadnji puta”, reče Katarina i zagleda se u izlog neke antikvarnice, osvjetljene tek uličnom rasvjetom.

„Da, ali nismo bile tako davno“, složi se Milica. „Koliko ima? Dvije, tri godine? Baš me zanima radi li onaj naš lijepi, ugodni kafić. Baš mi se pleše.“

***

Priču u elektronskoj formi možete naći na portalu www.refesticon.com  na strani 17.

http://refesticon.com/dokumenta/TRIUM%20REGINARUM.pdf

Audio snimak na kanalu  soundcloud

https://soundcloud.com/rbp-redakcija/fantasticne-price-najade-vanja-spirin

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 17 časova i 30 minuta.

 

Redakcija Radija Bijelo Polje