Mlinar: Festivali i konvencije ne daju fantastici da „umre“ (audio)

Zlatno doba kada se čitalo i „kupovalo“ puno fantastike je svakako prošlo i teško da se u današnjoj kluturi čitanja može doći do takvih tiraža, ali sam uvjeren da svi zajedno možemo poboljšati status fantastike, poručio je Marko Mlinar, umjetnički direktor FantaSTikona, gostujući u emisiji „Bestseler Refesticon“.

Umjetnički direktor FantaSTikona, Marko Mlinar, smatra da fantastika danas živi zahvaljujući brojnim festivalima i konvencijama, ali i modernoj i pop kulturi.

„Brojni festivali koji se organizuju u zemljama regiona jasno pokazuju da fantastika živi i da ima svoju budućnost, ali svakako da moramo priznati da veliku ulogu u tome ima i moderna kultura. Međutim,  na nama je da radimo sa mladim ljudima, da na njih prenesmo ljubav prema fantastici i pokažemo im da u svojim zemljama imaju priliku da uspiju kao pisci fantastike“, rekao je Mlinar.

Da bi se fantastika još više popularizovala i afirmisala, Mlinar ističe da je neophodna saradnja svih fantastičnih konvencija, jer kako kaže „svaka rađa nove ljubitelje fantastike“.

„Svaka konvencija ima svoje posebnosti i svaka se po nečemu prepoznaje, ali na kraju svim imamo isti cilj – da njegujemo fantatsiku i budemo mjesto okupljanja njenih njene ljubitelja“, dodao je umjetnički direktor FantaSTikona.

Taj cilj upsješno ispunjava i FantaSTikon - prva i jedina konvencija na temu fantastike, društvenih igara i naučne fantastike u Splitu i Dalmaciji, koja će se održati po peti put od 15. do 17. marta na splitskom FESB-u.

„Zaista mislim da smo za ovih pet godina postojanja uspjeli da ostvarimo naš cilj, o čemu najbolje govori i sve veći broj posjetioca. Kada smo krenuli u u ovu priču nijesmo razmišljali u kom pravcu će sve to ići, jer smo za samo dva mjeseca uspjeli da organizujemo prvi FantaSTikon, ali sada, kada slavimo ovaj jubilej, ponosni smo na sve ono što smo uradili i postigli“, istakao je Mlinar.

Najavljujući 5. jubilarni FantaSTikon, Mlinar je kazao da da ljubitelje fantastike očekuje sjajan program.

„Zaista smo se potrudili da ove godine program bude još bogatiji, sa jako zanimljivim temama i gostima i slobodno mogu reći da smo ove godine najjača konvencija u Hrvatskoj kada je riječ o specijalnim i počasnim gostima“, istakao je umjetnički direktor splitske konvencije.

Rusija i istraživanje svemira podteme su ovogodišnjeg FantaSTikon—a, a velika imena poput Sergej Zaljotin- ruski kosmonaut, Zoran Živković, Anna Starobinec, obećavaju kvalitetan i uspješan FantaSTikon.

“ Dovođenje ruskog kosmonauta Sergeja Zaljotina u Split je nešto što se dešava jednom u 100 godina, to je pukovnik koji je bio dio posljednje posade postaje Mir. Na petom Fantatikonu sa nama će biti i Zoran Živković, najbolji žanrovski pisac jugoistočne Europe s titulom European Grand Master – European Science Fiction Society. Počasni gosti su i Anna Starobinec, ruska novinarka i kraljica ruskog horora, Tajana Štasni, kostimografkinja i cosplayerica s preko 19 godina iskustva, Ed Barol pisac iz Šibenika s preko 50 objavljenih kratkih priča, 3 nagrade SFERA,  kao i Ante Radonić, koji jee više od 40 godina radio u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu kao voditelj planetarija s odjelom astronautike”, najavio je Mlinar.

Uz spomenute goste predavače na 5. FantaSTikonu predavanja će održati i poznati stručnjaci iz Splita kao što su Ivica Puljak, Zdeslav Benzon, Milivoj Popović, Brian Willems i mnogi mnogi drugi.

“Vjerujemo da ćemo sa ovakvim program privući  više posjetioca nego prethodnih godina”, kazao je Mlinar, dodaući da da je naglasak na lokalnim autorimna i razvoju lokalne scene, iako će ljubitelji fantastike imati priliku da se upoznaju sa međunarodnim stvaralasštvom.

Osim predavanja, fantaSTični program još čine igraonica društvenih igara s turnirima, kvizovi, radionice, izložba i izlagači s preko 100 sati programa u 3 dana održavanja.

Serijal emisija Bestseler Refesticon emitujemo u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti Refesticon.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto:slobodnadalmacija.hr

Audio obrada: Sanida Kajević

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE