Multipla skleroza najčešća kod mladih ljudi (video)

Multipla skleroza je bolest od koje u svijetu boluje oko 2,5 miliona i to uglavnom u razvijenim zemljama. Javlja se u najproduktivnijem životnom dobu i češće pogađa žene nego muškarce. U Crnoj Gori od multiple skleroze boluje oko 600 osoba, a incidenca obolijevanja je 30 na 100.000 stanovnika, što nas svrstava u zemlju visokog rizika od obolijevanja. Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, dr Milan Madžgalj, specijalista neurolog, kazao je da je od izuetnog značaja upoznavanje javnosti sa simptomima i tokom bolesti.

“Multipla skleroza je hronično, zapaljensko,  neuro- degenaerativno oboljenje,  što znači da za posljedicu ima oštećenje određenih struktura mozga. S obzirom na to da još uvijek nije poznat uzrok bolesti, ne postoji adekvatan lijek. Odlikuje se neurološkim deficitom  koji se vremenom akumulira, i u odnosu na  njegovu progresiju zavisi i tok bolesti i stadijum onesposobljenosti ili vezanosti za invalidska kolica.

Postoje tri glavna oblika multiple skleroze. To su primarno-progresivni, relapsno-remitentni i sekundarno- progresivni. Kod prvog oblika oboljenja bolest se progresivno pogoršava od samog početka, uz pojavu akutnih pogoršanja. Kod relapsno-remitentne multiple skleroze javljaju se faze pogoršanja odnosno akutni napadi, za vrijeme kojih dolazi do pojave novih simptoma ili se već postojeći simptomi pogoršaju. U sekundarno progresivnoj multiple sklerozi nakon faza pogoršanja ne slijedi potpun oporavak već su s vremenom oštećenja sve veća, postoji kontinuirana progresija bolesti s kratkim razdobljima poboljšanja ili stabilizacije”, ističe dr Madžgalj.

 

dr Milan Madžgalj, specijalista neurolog

On podsjeća da su simptomi multiple skleroze slabost polovine tijela, nestabilnost pri hodu, smanjena koordisanost pokreta, a vrlo često prvi znak bolesti je slabljenje vida na jednom oku.Tu je i niz nespecifičnih simptoma poput hroničnog umora i depresije.

“Nekada se bolest otkrije kada je već došlo do značajnih oštećenja na centralnom nervnom sistemu i u tom slučaju postoji više simptoma koji mogu ukazivati multipla sklerozu. Javlja se u periodu između dvadesete i četrdesete godine života, ali je česta i kod starijih osoba. Dijagnoza  bolesti se postavlja na osnovu simptoma i pregledom. Dopunska dijagnostika podrazumijeva magnetnu rezonancu glave i određenih djelova kičmenog stuba”, naglašava dr Madžgalj i dodaje da se pravovremenim  uključivanjem  terapije  bolest  znatno usporava.

“Samim tim se usporava faza u kojem će pacijent biti zavisan od drugih. Ako se bolest dijagnostifikuje u ranoj fazi, uzima se adekvatna terapija i pridražava se savjeta ljekara, pacijentio će uglavnom biti  dobro”, zaključuje doktor Madžgalj.

 

Repriza emisije ,,Tajne zdravlja" biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Dalibor Rakočević

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE