“Korak naprijed” - obučeno sedam OSI, zaposlene dvije

Projekat “Korak naprijed”, koji je imao za cilj  unapređenje profesionalne rehabilitacije i zapošljavanje lica sa invaliditetom na teritoriji opštine Bijelo Polje, uspješno je realizovan, saopšteno je danas na završnoj konferenciji.

Kroz projekat, koji je sprovodio DOO “Selektor” u saradnji sa DOO “Design home”, obučeno je sedam lica sa invaliditetom i to za poslove pomoćnog zavarivača i rezača za proizvodnju PVC i ALU stolarije, montažera, portira i trgovca.

“Upravo na tim radnim mjestima oni su bili i zapošljeni na period od šest mjesci, za šta su primali i određenu novačanu nadoknadu”, kazao je danas Admir Hodžić iz kompanije “Selektor”.

Hodžić je napomenuo da su dvije sosbe sa invaliditetom nastavile radni angažman i po završetku projekta i to na period od 12 mjeseci, počevši od 7. marta.

“Ono što je najvažnije jeste da smo zadovoljni mi kao izvođači projekta, ali i same osobe sa invaliditetom, a upravo to govori o uspješnosti samog projekta. Nadam se da će im stečene vještine olakšati pronalazak posla i da smo ovim projketom uspjeli da i donekle razbijemo predrasude o sposobnostima OSI”, rekao je Hodžić iz kompanije “Selektor”.

Jasmin Hubanić iz kompanije DOO “Design home”, koja je bila partner na ovom projektu, kazao je danas da je jako zadovoljan onim što su postigli, a kao najveći rezultat on je naveo to što su realizacijom projektnih aktivnosti pomogli  licama sa invaliditetom da se prilagode tržištu rada.

“Realizacijom planiranih aktivnosti postigli smo višestruke efekte, a osim toga što smo OSI spremili za tržište rada, one su tokom radnog angažmana  imale i finansijsku korist, osjetile su se društveno-korisnim i uvidjele da mogu doprinijeti boljem životu svoje porodice, ravnopravno sa ostalim članovima”, rekao je Hubanić i poručio da je spreman za nove projekte, koji će doprinijeti boljem kvalitetu života osoba sa invaliditetom.

Da je projekat “Korak naprijed” uspješno realizovan potrvdila je i samostalna savjetnica u Birou rada Bijelo Polje, Jadranka Rakonjac.

“Uz kontinuirano praćenje projektnih aktivnosti, mogu reći da su sve uspješno realizovane na zadovoljstvo izvođača, partnera na projektu, osoba sa invaliditetom, ali i samih osoba sa invaliditetom koje su ključne u ovom projektu”, kazala je Rakonjac.

Ona je napomenula da je uvođenjem prinudne uprave u Atlas banci, koja je stupila na snagu 7. decembra prošle godine, došlo do zastoja u plaćanju nastalih troškova, ali izrazila uvjerenje da će nastali problem uskoro biti riješen.

Projekat “Korak naprijed”, čiji je izvođač DOO “Selektor”, trajao je deset mjeseci, a podržan je od starne Zavoda za zapošljavanje, koji je finansirao 95 % opravdanih troškova 64 933,17 eura, dok je preostali dio troškova finansirao izvođač u iznosu od 3.417, 54 eura.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE