Vukazić: Klasična muzika ima budućnost (video)

Mlada pijanistikinja iz Bara, Ana Vukazić, nedavno je nastupila u Bijelom Polju i pobrala simpatije brojnih ljubitelja klasične muzike.

Djela Betovena, Šopena,  Šumana i Rahmanjinova našla su se na repertoaru sjajne pijanistkinje, a kako je Vukazić i kazala, gostujući u emisiji “Start Art”, iz Bijelog Polja nosi samo lijepe utiske.

“Zaista je bilo divno, publika je učestvovala u mom nastupu, što i najbolje govori o uspješnosti samog koncerta. Posebno mi je bilo drgao što sam u publici mogla da vidm mnoga mlada lica, spremna da zakorače u svijet klasične muzike”, kazala je umjetnica iz Bara.

Iako je prvi put nastupila pred bjelopoljskom publika, odučila je da upravo u Bijelom Polju premijerno izvede obradu pjesme  “Još ne sviće rujna zora”.

“Napravila sam jedan iskorak iz tog klasičnog repertoara i bjelopoljska publika je imala tu priliku da premijerno čuje obrađenu numeru “Još ne sviće rujna zora”, koja u sebi nosi elemente naše crnogorske muzike, a koju je u klasičnom aranžmanu uradio moj kolega iz muzičke škole u Baru, Aleksandar Basara”, kazala je Vukazić, ističući da će upravo obrada ovakvih kompozicija biti ono na čemu će raditi u narednom periodu.

Prisjećajući se svojih početaka, Vukazić je kazala da je krenula da svira klavir iz hobija, a kako je vrijeme prolazilo ljubav prema muzici i klaviru je bila sve jača.

“U Baru sam završila nižu muzičku školu „Petar II Petrović Njegoš“, a zatim sam odlučila da nastavim i da upišem i Srednju muzičku školu u Kotoru u klasi prof. Jelke Filipović. 2004. godine sam upisala klavir na Fakultetu umjetnosti, u klasi mr. Aleksandre Trajković, a nakon studija nastavila sam svoje usavršavanje i upisala specijalističke studije na Fakultetu umjetnosti u Beogradu u klasi mr. Tijane Humo”, prisjetila se Vukazić, dodajući da joj je najveća podrška bila porodica, kako u lijepim, tako i u onim teškim trenucima.

Iako je nastupala tokom školovanja, nakon studija Vukazić je počela  aktivno da koncertira kao solista, i održala je veliki broj solističkih koncerata od kojih najviše izdvaja  nastup na Barskom ljetopisu 2013 god, zatim koncert u Artget galeriji u Beogradu i koncert u Zetskom domu. 2017. god. na poziv College Church, Wheaton – Chicago, održala je solistički koncert u Americi.

“Najradije se sjećam tri koncerta u galeriji fakulteta gdje sam studirala, upravo ta tri su vrlo upečatljiva i značajna za mene. A svakako da među one posebne I uspješne svrstavam dva nastupa u pratnji naše sopranistkinje Aleksandre Vojvodić  u Zagrebu i Kranju”, kazala je Vukazić.

Vukazić je  nastupala i kao klavirski saradnik i član kamernih sastava, ali kako je ispričala u emisiji “Start Art”, najbolje se osjeća kao solo izvođač.

“Mislim da sam najopuštenija kad sam sama sa sobom i svojim instrumentom”, dodala je Vukazić.

Kako je Vukazić kazala, danas je sve više umjetnika koji se bave obradom popularne i tradicionalne, odnosno folklorne muzike, pa će se i ona oprobati u tom pravcu.

“Mislim da je publici mnogo lakše kada čuju nešto poznato, kao što je neki napjev iz njihove tradicije. Ja sam trenutno u fazi nekog eksperimenta i osluškujem šta bi to publici prijalo. Već radim na nekoliko kompozicija, ali definitivno ću se bazirati na folklornim i tradicionalnim elementima”, kazala je pijanistkinja iz Bara.

Ona je poručila da je uvjerena da za klasičnu muziku itekako ima mjesta i u zemlji i u regionu.

Repriza emisije “Start Art” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15h.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE