Resorno ministarstvo nastavilo sa podrškom mladima u sektoru pčelarstva

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija, objavilo je javni poziv za dostavljanje zahtjeva za podršku za mladog pčelara početnika za 2019. godinu.

Na taj način, u skladu sa agrobudžetskom linijom za 2019. godinu - Program unapređivanja pčelarstva, resorno ministarstvo nastavlja sa podsticajima mladim ljudima u sektoru pčelarstva, kazao je za Radio Bijelo Polje tehnički sekretar Savjeta pčelarskih organizacija Crne Gore, Vladimir Radulović.

On je objasnio da kroz javni poziv nezaposlene osobe, starosti od 18 do 30 godina, a državljani su naše zemlje, imaju mogućnost da dobiju po pet košnica sa pet pčelinjih rojeva na ramovima, čime im se pruža šansa da započnu posao u oblasti pčelarstva. Dodao je da se na poziv mogu javiti lica sa Biroa za zapošljavanje, odnosno studenti, i kazao da je potrebno da dostave potvrdu o studiranju, zahtjev, kopiju lične karte, uvjerenje o kućnoj zajednici, potvrda sa Biroa rada, odnosno o studiranju.

“Popunjen obrazac zahtjeva sa pomenutom dokumentacijom poslati isključivo preporučenom poštom na adresu Ministarstva: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, zahtjev po Javnom pozivu za dodjelu podrške za mlade pčelare za 2019. godinu; Rimski trg br. 46, 81000 Podgorica”, naglasio je tehnički sekretar Savjeta pčelarskih organizacija Crne Gore.

Komentarišući da je zbog velikog interesovanja mladih ljudi, iskustvo s ovom vrstom podrške u prošloj godini bilo vrlo pozitivno, Radulović je kazao da je u cilju podrške što većem broju nezaposlenih mladih ljudi, nastavljen podsticaj, te da iznosi 25.000 eura.

“Podrška Ministarstva iznosi 50 odsto vrijednosti pet košnica sa rojevima. Korisnici, koji ispunjavaju uslove poziva, dobijaju košnice nakon što dobiju Rješenje o odobrenju podrške. Isti se obavezuju da će se baviti pčelarstvom u narednih četiri godine”, istakao je Radulović.

U javnom pozivu, osim uslova i kriterijuma za podršku mladim pčelarima, definisan je i način prijavljivanja. Informacije u vezi sa Javnim pozivom mogu se dobiti na telefon Ministarstva 020/482-292, Saveza 069/941-505 ili u prostorijama Odeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i Odeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji 020/265-337.

Savez će organizovati obuku za mlade pčelare, najavio je Radulović. 

Autorka: Enida Omerhodžić

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.