Polaganjem vijenaca obilježeno 26 godina od otmice u Štrpcima (video)

Polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen obilježju ,,Sat života” žrtvama otetih u Štrpcima, danas je obilježeno 26 godina od tog nemilog događaja.

Predsjednik Vlade Duško Marković, prilikom radne posjete Bijelom Polju, odao je poštu žrtvama.

U ime porodica žrtava, danas se obratio Demir Ličina, koji je kazao da je odgovornost i dalje na organima vlasti u tri države, i da su isti, ističe, saučesnici ukoliko ozbiljno ne pokrenu mehanizme državnih institucija da se odgovornije odnose prema zločinima.

,,Prolazi već 26 godina od otmice iz voza, onog ledenog februara 1993. godine. Od tada pa sve do danas nema učinkovite potrage za tijelima žrtava, a porodice su ostavljene bez humanitarne pažnje u očajničkoj neizvjesnosti koja pojačava zločin u trajanju. Između nade da su živi i crnih slutnji prošle su duge noći i godine, a sa njima i život mnogih. U toj patnji očekivanja najmilijih zgasle su oči majki, očeva, sestara i braće”, istakao je Ličina.

Ličina dodaje da očekuju nastavak potrage za posmrtnim ostacima u jezeru Perućac, kao i utvrđivanje mogućnosti da članovi porodica nastradalih ostvare pravo koje podrazumijeva status civilnih žrtava rata, a koji bi im, dodaje, osigurao simbolične beneficije u vidu mjesečnih novčanih primanja i socijalne podrške.

Ernad Suljević, u ime Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, tražio je umreženo djelovanje sa pravosudnim institucijama Srbije i Bosne i Hercegovine, u pravcu rasvjetljavanja svih zločina koji su se desili na prostorima regiona, i u bliskoj istoriji.

,,Stradanjem 20 ili više nedužnih civila koj su životima platili nečiju fašisoidnost i oholost mora biti stalna opomena svim građanima u Crnoj Gori, da se zlo nikada i nikome ne ponovi. Nećemo odustati od traženje pravde. Ne dozvolimo da nam mrak prošlosti nerasvijetljenih zločina proguta budućnost", poručio je Suljević.

Predsjednik Foruma Bošnjaka Mirsad Rastoder, zahvalio se prisutnima koji su danas u Bijelom Polju podijelili sjećanje na putnike, i što će i dalje nastaviti da razvijaju ljudskost u Crnoj Gori, je od nje, ističe, zavisi napredak i život.

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE