“Rada” se vraća na domaće tržište, cilj - zauzimanje liderske pozicije (video)

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, otvorio je danas u Bijelom Polju novu fabriku prirodne mineralne vode Rada.

Jedinstven domaći brend, sa tradicijom dugom preko 35 godina, vraća se na domaće tržište sa starim kvalitetom, ali novim vizuelnim identitetom, sa ciljem zauzimanja liderske pozicije na crnogorskom tržištu.

Otvarajući zvanično fabriku “Rada”, premijer Marković je kazao da će nova fabrika doprinijeti razvoju crnogorske ekonomije.

"Pred nama je nova fabrika, proizvodnja zahvaljujući kojoj, na temeljima tradicije nekadašnje Rade, otvaramo nova, kvalitetna i održiva radna mjesta i dodatno valorizujemo izdašne prirodne potencijale koje posjeduje ovaj kraj”, rekao je danas Marković, napominjući da ovom proizvodnjom supstituišemo uvoz kisjele vode u vrijedonsti od blizu osam miliona eura i da taj novac ostaje u našem privrednom sistemu.

Predsjednik Vlade je poručio da je realizacija ovog projekta primjer da se obećanja ispunjavaju, da se riječi pretvaraju u djela.

"Naime, tokom prethodne dvije godine pokazali smo i najupornijim kritičarima da možemo dostići i nadmašiti očekivane stope ekonomskog rasta. Što je još važnije, pokazali smo da ih možemo održavati na visokom nivou i da one nijesu došle kao proizvod trenutka ili sreće. Naše ambicije, kao i naša razvojna vizija sežu dalje i više, ali da bismo to ostvarili, moramo se snažano baviti proizvodnjom i realnom ekonomijom”, rekao je Marković.

On je poručio da svaki privrednik i preduzetnik koji želi i može da investira u crnogorskoj vladi ima pouzdanog partnera.

“Bićemo vjetar u leđa svima koji daju zamah razvijenijoj Crnoj Gori, zato je ova investicija važna", rekao je Marković.

Premijer Marković je istakao da je zadovoljan što je prirodni potencijal sjevera stavljen u funkciju boljeg života građana  i naglasio da će uraditi uraditi sve da građani poprave svoj životni standard.

“Rezultati našeg novog pristupa već stižu. Na Bjelasici niče ozbiljan turistički rizort, a na nekoliko kilometara odavde su aktivnosti na valorizaciji Đalovića pećine, što će donijeti na stotine novih radnih mjesta", naveo je Marković.

Premijer je istakao i da svaka prodata flaša znači i korak ka novom radnom mjestu.

"A svako novo radno mjesto korak  ka uspješnijoj ekonomiji koja stvara dohodak i novu vrijednost – od koje gradimo vrtiće, bolnice i škole", rekao je Marković, navodeći da ovo nije dnevna politika, već ozbiljna strategija razvoja Crne Gore i njenog Sjevera.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, rekao je da je uvjeren da će domaći brend –Rada ponovo zasijati punim sjajem i to ne samo na domaćem tržištu, već i širom regiona, nastavljajući tradiciju dugu preko 35 godina.

"Danas smo ovdje svjedoci uspješne realizacije projekta vrijednog četiri miliona eura. Ponovno stavljanje u funkciju ove fabrike najbolji je primjer pravilne valorizacije prirodnih potencijala kojima raspolaže naša opština, a koji će uz realizaciju strateških razvojnih projekata Đalovića pećina i Ski centar Cmiljača na Bjelasici, zaokružiti turističku ponudu Bijelog Polja i učiniti ga prepoznatljivim u regionu", rekao je Smolović.

On je istakao da je šansu za zaposlenje u prvoj fazi otvaranja dobilo 20 građana, sa jakom perspektivom rasta kapaciteta, a time i broja zaposlenih.

Jedan od osnivača komapnije Water group, Boris Rašković, istakao je da je nova fabrika “Rada” rezultat rada crnogorskih inženjera u saradnji sa stručnjacima iz inostranstva, koji su uspjeli da podignu ovu fabriku i pokrenu proizvodnju.

“Od maja prošle godine, naši timovi zajedno sa istaknutim stručnjacima za mineralne vode iz regiona, pristupili su temeljnoj ravitalizaciji izvorišta, cjevovoda i proizvodnog pogona. Svi segmenti fabrike opremljeni su najsavremenijom tehnologijom iz industrije hrane i pica iz Njemačke, Francuske, Mađarske, Italije i Srbije. Instalisani kapaciteti od 15 000 litara na sat, zajedno sa pogonima za pripremu vode i sokova, stvaraju preduslove za dugoročan razvoj projkta i ove industrije u Crnoj Gori. Otvaranjem Rade naša kompnija je postavila temelje sistema dvije fabrike – Izvorske vode Suza i mineralne vode Rada na udaljenosti manjoj od 50 km. Moramo biti svjesni da ovo nema niko u regionu i da je ovim stvorena nova vrijednost za Crnu Goru”, kazao je Rašković.

On je dodao da ovako postavljen sistem pruža mogućnost za dugoročnu razmjenu znanja i iskustava među zaposlenima.

“Mineralna voda Rada kao brend koji slavi 35 godina nas obavezuje. Obavezuju nas i generacije pregaoca koji su podigli Radu ni iz čega i siguran sam da ćemo joj vratiti mjesto kojoj joj pripada. Daćemo sve od sebe da obezbijedimo kvalitet proizvoda i tražimo odgovore na sve izazove otvorenog tržišta”, poručio je Rašković.

Svečanom otvaranju fabrike prisustvovali su i potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, i predsjednik PKCG Vlastimir Golubović.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE