Rabrenović: Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje ostaće pouzdan izvor informacija (video)

Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje nastaviće svoju misiju služenja javnosti i ostaće pouzdan izvor informacija, poručio je danas direktor te medijske kuće, mr Dragić Rabrenović.

Rabrenović je na javnoj raspravi o programskim sadržajima  za period 2018/20, održanoj u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu,  naglasio da svojom uređivačkom politikom i programskim šemom, Radio Bijelo Polje već 27 godina dokazuje ulogu istinskog javnog servisa.

Iako je od svog osnivanja 1990. godine do danas prošao kroz brojne transformacije Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje uvijek je bio u službi građana, a interes javnosti – kroz pravovremeno i objektivno informisanje – uvijek je bio zadovoljen, podvukao je direktor te medijske kuće.

“Naša osnovna djelatnost jeste informativni program, ali naravno i edukativni i zabavni. Međutim, predmet našeg poslovanja sada je mnogo širi, jer više ne emitujemo samo radijski program, već naše građane informišemo i putem internet platformi.  Sada imamo mogućnost proizvodnje i prodaje audio i video programa, reklama, kupovinu i prodaju nosača zvuka, a radimo i na održavanju modernizacije sopstvene studijske prenosno-emisione tehnike. U sklopu svog poslovanja prema Statu smo dužni i da javno izvodimo i emitujemo scenska djela, čuvamo i obrađujemo audio i video materijale, kao i da imamo i izdavačku djeltanost”, pojasnio je mr Rabrenović.

On je naveo da uprkos smanjenju radnika kojih je 2007. bilo 22, a sada 11, Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje uspijeva da ispoštuje sve ono propisano Zakonom o elektronskim medijima i pruži kvalitetan sadržaj građanima, odgovarajući na njihove potrebe i zahtjeve.

“Danas radio emituje program 24 sata, govorni program traje od 7 do 20 sati, a nakon toga slijedi muzički noćni. Program se emituje svakog dana u nedjelji, na tri frekvencije koje pokrivaju cijelu teritoriju naše opštine, pa čak i šire. Radijski program je informativnog karaktera, dominiraju kratke vijesti, duže, kao i autorske emisije, a pop, rok i zabavna muzika karakterišu taj drugi dio programa. Sa druge strane, više od deset godina imamo web portal, koji je nedavno i redizajniran. Takođe, osavremenili smo broje stvari, a uskoro pokrećemo i mobilnu web aplikaciju, kako bi naši sugrađani lakše mogli da pristupe sadržaju. O važnosti i uspješnosti web portala govori podatak da je tokom ove godine imao više od 500 000 jedinstvenih posjeta”, kazao je direktor Radija Bijelo Polje, ističući da je program fokusiran na lokalnu zajednicu.

Informativni program Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje zauzima 16 odsto, zabavni 6 %, dokumentarni i kulturno umjetnički 4%, dva % dječiji i 1% sportski program. Na godišnjem nivou ova medijska kuća realizuje  1 417 sati informativnog programa, zabavnog 520 sati, dokumentarnog 351, kulturnog umjetničkog 346, dječijeg 182, sportskog 101, naveo je direktor mr Rabrenović i napomenuo da za 356 dana ugosti stotine gostiju, proizvode isto toliko audio i video priloga i objavi na hiljade informacija iz Bijelog Polja.

Direktor Lokalnog javnog emitera naglasio je i da je za kvalitetno ispunjavanje svih programskih obaveza potrebno i povećanje budžeta.

“Naš budžet na godišnjem nivou iznosi 140 000 eura, ali s obzirom da smo praktično izvršili modernizaciju i konvergenciju, taj iznos nije dovoljan za sve ono što želimo da postignemo. Na osnovu Prijedloga programskih obaveza od našeg osnivača  - Opštine Bijelo Polje, zatražićemo povećanje budžeta na 180 000 eura, a vjerujem da će i ovaj put prepoznati važnost djelovanja Radija Bijelo Polje”.

Urednica deska Radija Bijelo Polje, Tatjana – Tanja Dangubić na današnjoj javnoj raspravi predstavila je Prijedlog programskih obaveza za period 2018/20 .

Dangubić je kazala da će informativni program za predstojeći period biti nalik onome do sada, karakterisaće ga kratke i duge vijesti, servisne informacije, najave događaja.

“Veliki dio informativnog programa predviđene je i za autorske emisije – Tema dana, Otvoreni studio, Aktuelno, Zajednički talas, Šta može NVO, Hronika RBP, O mjesnim zajednicama, Građanima i susret. Takođe, u okviru dokumentarno-obrazovnog, kulturno-umjetničkog dječijeg i sportskog, pored kratkih informacija i praćenja dešavanja, takođe su planirani  intervjui i emisije iz svih oblasti”, najavila je Dangubić.

Urednica deska je istakla i da će Radio Bijelo Polje i u nastavku svog rada i djelovanja biti otvoren za sve građane koji imaju potrebu i želju da se obrate javnosti i da promovišu svoje aktivnosti.

Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje usaglašen je sa svim postojećim zakonskim aktima, za razliku od većine javnih emitera, istakao je član Savjeta Radija Bijelo Polje, mr Uroš Vukićević.

“Radio Bijelo Polje posluje aposolutno u skladu sa svim zakonima i to je segment u kojem je zaista uspješan. Kada govorimo o programskom sadržaju, koji je regulisan Zakonom o elektronskim medijima, ova lokalna medijska kuća potpuno je ispunila ono propisano – proizvodi i emituje informativni, kulturni, umjetnički, obrazovni, naučni, dječiji, zabavni, kao i sportski program. Takođe ispunjava i pravilo po koje lokalni medijski servis mora da pokriva 95% teritorije opštine, to je 52 km između dvije krajnje tačke, što stvara velike probleme u finansijskom i tehničkom smislu”, pojansio je Vukićević.

On je istakao i da od prvih transformacija 1997. godine nikada Radiju Bijelo Polje nijesu bili upućeni prigovori od bilo koje partije ili političke structure, već su svi imali jednaka prava i uslove shodno Zakonom o izboru odbornika i poslanika regulisano izvještavanje tokom predizborne kampanje.

Javna rasprava o programskim sadržajima Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje trajaće do do 15. Decembra, a svi zainteresovani prijedloge, sugestije i komentare mogu dostaviti na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili na adresu ul. Tomaša Žižića bb, 84000 Bijelo Polje.

  

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE