Smolović: Pred nama je period održivosti i stabilnosti javnih finansija

Složena finansijska situacija identifikovana je kao jedan od najvećih problema lokalnih samouprava u Crnoj Gori, a primjenom mjera i aktivnosti iz Sanacionig plana, usvojenog 2015. godine, Opština Bijelo Polje postigla je zavidan nivo stabilnosti, kazao je danas predsjednik Opštine, Petar Smolović.

Odgovarajući danas u loklanom parlamentu na pitanje odbornice Slađane Nedović  o procesu finansijske konsolidacije javnih finansija, predsjednik Smolović je poručio da je uz istrajnost u starategiji planiranih mjera pred nama period održivosti javnih finansija na loklnom nivou.

“U tom cilju Opština je preduzela mjere koje se primjenjuju u kontinuitetu do današnjeg dana, a one su podrazumijevale povećanje sopstvenih prihoda, smanjenje tekućih rashoda, optimizciju broja zaposlenih, usklađivanje zarada sa zakonom i obezbjeđivanje sredstvaza refinansiranje duga. Primjenom mjera možemo konstatovati sledeće – uz saglasnost Vlade Crne Gore Opština Bijelo Polje se pod povoljnim uslovima  zadužila kod Komercijalne banke, od sanacionog kredita prvo su zatvorena postojeća dugovanja kod komercijalnih banaka, potpisan je protokol sa Poreskom upravom o otplati proreskog duga na period od 20 godina, raskinut je radni odnos uz odgovarajuću otpremninu sa 112 zaposlenih, isplaćeno je pet zaostalih zarada, velikim dijelom i dug prema dobavljačima i izvođačima radova. Uz sve navedeno, a poštujući princip štednje i dobrog domaćinskog odnosa prema imovini Opštine, danas je finansijska situacija mnogo povoljnija”, rekao je Smolović.

On je napomenuo da je od prenesenih pet zarada iz 2017. taj broj smanjen na tri zarade.

“Tokom 2018. ispaltili smo 14 zarada, pet iz 2017.  i devet iz 2018.  Tokom budžetske 2018. sve budžetske pozicije su realizovane u velikom procentu, opština redovno izmiruje  sve obaveze nastale po osnovu sanacionih kredita, svaka rata je u roku isplaćena, kao i sve obaveze po osnovu reprograma poreskog duga. Materijalni troškovi, usluge, izdaci za goriva, telefonski i troškovi putovanja su svedeni na najmanju moguću mjeru, transferi institucijama, pojedincima, NVO i javnom sektoru redovno se servisiraju, kao i isplate iz oblasti socijalne zaštite, kulture i sporta, a u redovnom roku isplaćuju se i studentske stipendije i subvencije poljoprivrednicma. Uspjeli smo da zanačajan broj projketa planiranih Programom uređenja prostora za 2018. prenesemo na državu, kako bi ta sredstva usmjerili na nove projekte, a sve u cilju stvaranja boljih uslova za život”, istakao je prvi čovjek bjelopoljske opštine.

Govoreći o optimizaciji broja zaposlenih, a u jedno odgovrajući na pitanje odbornika Harisa Malagića, predsjednik Petar Smolović kazao je da bi primjenom sporazumnog raskida radnog odnosa Opština smanjila broj zaposlenih i rashode na godišnjem nivou za oko 500 hiljada eura.

“U skladu sa Planom optimizacije koji je usvojila Vlade Crne Gore  sproveli smo anketu među zaposlenima u opštini i javnim službama čiji  je osnivač Opština, o njihovom interesovanju za sporazumni raskid radnog odnosa, naravno uz isplatu odgovarajuće otpremnine. Kako postojeća zakonska regulativa ne propisuje sporazumni raskid uz isplatu otpremnine, tokom ove godine ćemo raditi na izmjeni zakonske regulative u tom pravcu. Takođe, većina lokalnih samouprava nijesu u mogućnosti da obezbijede sredstva za isplatu otpremnina, te će se u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom finansija iznaći model za rješavanje ovog problema. Kada bi se izmjenila zakonska regulativa i obezbijedio novac za isplatu otpremnina, Opština bi smanjila broj zaposlenih i rashode na godišnjem nivou za oko 500 hiljada eura”, rekao je Smolović.

U cilju optimizacije Opština Bijelo Polje je, prema riječima Smolovića, Vladi Crne Gore 01.01.2019. predala u nadležnost Malu grupnu zajednicu, koja je poslovala u okviru Dnevnog centra “Tisa”, što, kako je rekao, doprinosi samnjenju opštinskih rashoda i povećanju redovnosti isplata zaposlenim u toj ustanovi.

“Takođe, radimo na tome da nadležni državni organi preduzmu u svoju nadležnost i Centar za podršku djeci i porodici, a i Služba zaštite i spašavanja u narednom periodu biće pripojena Ministarstvu unutašnjih poslova. Na taj način, Opština će znatno smanjiti rashode na godišnjem nivou, a održati kvalitet institucija”, poručio je predsjednik Opštine Bijelo Polje.

S obzirom da je na tržištu došlo do bitnih promjena kamatnih stopa, u odnosu na ugovorene kametne stope na dobijene kredite kod Komercijalnih banaka, kroz Sanacioni program koji je potpisan 2015. Optina Bijelo Polje je u pregovorima sa bankama u odobravanju aneksa postojećih ugovora sa produženjem otplate i smanjene kametne stope.

Kako je kazao Smolović, novim Zakonom o finasiranju lokalne uprave, koji je već stupio na snagu, kroz izmjene stope poreza na dohodak, Opština Bijelo Polje će dobiti znatno više prihoda u odnosu na raniji period.

“Sve preduzete i planirane mjere obezbijediće trajnu stabilnost i likvidnost Lokalne samouprave, a će omogućiti redovnost isplata naših tekućih obaveza i nastavak realizacie započetih i planiranih projekata”, poručio je predsjednik Smolović.

Na petoj sjednici Skupštine opštine Bijelo Polje bilo je riječi i o kapitalnim projektima,a odbornika Miloša Vajića, kao i Radosava Nišavića, zanimalo je dokle se stiglo sa realizacijom.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović ogovarajući na odborničko pitanje Miloša Vajića je istakao  da je planirano da realizacija višegodišnjeg kapitalnog projekta  Ski centar “Cmiljača”, bude završena 2022. godine, a da je vrijednost investicije 23 miliona eura.

“Ovaj projekat realizuje se u dvije faze i to: Prva faza, obuhvata radove na izgradnji putne infrastrukture, izgradnju bazne stanice sa pratećim sadržajima, parking prostorom, izgradnju elektro-energetske mreže, ski lifta, hidrotehničke i telekomunikacione infrastrukture, oko 3 km ski staza i nabavku neophodne mehanizacije i opreme. Planirani rok završetka I faze je 2020. godina. Druga faza obuhvata radove na osnježavanju ski staza. Planirani rok završetka II faze je do 2022. godine”, pojasnio je Smolović.

Kada je riječ o realizaciji višegodišnjeg kapitalnog projekata Đalovića pećina, predsjednik je naglasio da je planirano  da ovaj projekat bude  završen do kraja 2020. godine, napomnjući da je vrijednost investicije 12 miliona eura.

“Završena je izrada studije opravdanosi turističke valorizacije Đalovića pećine sa Idejnim rješenjem uređenja dijela pećine i kompletnom infrastrukturom do pećine. Realizacija projekta Đalovića pećina planirana je u šest paralelnih faza i to:U oviru prve faze, urađen je i revidovan  Glavni projekat za izgradnju pristupnog puta Bistrica-Manastir Podvrh, u dužini od 5,5 km. Riješeni su imovinsko-pravni odnosi i dobijena građevinska dozvola za izgradnju tog puta. Takođe su ugovoreni i radovi na izgradnji puta Bistrica-Manastir Podvrh za  iznos od 3,3 miliona eura. Radovi teku planiranom dinamikom. Urađen je Glavni projekat za izgradnju turističke pješačke staze od Manastira Podvrh do ulaza u  pećinu, čija će izgradnja  koštati 250.000 €. Završena je izrada Glavnog projekta elektro-energetske infrastrukture za potrebe napajanja kompleksa Đalovića pećine i to: Dalekovod 35kV “Nedakusi – Bistrica, glavna trafostanica 35/10kV “Bistrica", kao i  trafostanica 10/04 Kv  kod Manastira Podvrh. Procijenjena vrijednost ove investicije iznosi 2,0 miliona eura. Planirani period relizacije je 2019.godina”, kazao je predsjednik odgovarajući na odbroničko pitanje.

Smolović se osvrnuo i na  izgradnju gradskog kolektora,koji se realizuje u tri faze.

“Radovi na izgradnji glavnog gradskog kolektora i dijela sekundarne kanalizacione mreže –Faza 1 su u završnoj fazi i u toku je procedura primopredaje i izdavanje Upotrebne dozvole. Sa DOO Vodovod ,,Bistrica” iz Bijelog Polja, u toku je procedura oko preuzimanja izgrađenog kolektora i PPOV  na dalje upravljanje, kao i obuka koju će Izvođač radova obaviti sa imenovanim timom iz kompanije Vodovod ,,Bistrica” radi što boljeg i kvalitetnijeg upravljanja i rukovanja sa  ugrađenom opremon na svim do sada izgrađenim objektima  u sastavu ovog projekta”, zaključio je Smolović.

Na današnoj sjednici parlamenta,  osim Predsjednika Opštine na pitanja su odgovarali i resorni sekretari, direktori i načelnici.

Odbronici iz opozicionih partija tražili su odgovor i na pitanja o nekim projektima u ruralnim područjima, kao što je vodovod u Gubavču i Zatonu, a pitali su i o rasvjeti, zimskom održavanju prohodnosti puteva prema Vraneškoj dolini, rekonstrukciji mostova na regionalnom putu R-10, radu Parking servisa I Turističke organizacije, ali i otvranju fabrike “Milk Kraft” u Pavinom Polju.

Takođe, na današnjoj sjednici bilo je riječi i o radu pojedinih opštinskih sekretarijata, unapređenju poljoprivrede, sporta, ali i o stanju u kulturi.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE