Putin predložio 12 amandmana na Ustav

Ruski predsjednik Vladimir Putin podnio je Državnoj dumi zakon o amandmanima na Ustav, a jedna od promjena je da se predsjedniku ograničava mogućnost na dva mandata ukupno, a ne kao do sada na dva uzastopna.

Jedna od predloženih 12 izmjena je da predsjednik formira Državni savjet u čijem sastavu će biti guverneri regiona i visoki federalni zvaničnici, prenosi B92.

Navodi se da jedan ustavni amandman predviđa da ruska Državna duma dobije pravo da odobri kandidature premijera i zamjenike premijera.

Predlažući da se parlamentu daju veća ovlašćenja kada je riječ o imenovanju ministara, Putin naglašava da predsjednik treba da zadrži moć da smjenjuje premijera i ministre i ostaje zadužen za rusku vojsku i policijske agencije.

Putinovi amandmani uključuju veća ovlašćenja Ustavnog suda, kao i imenovanje i razrješenje generalnog tužioca i njegovih zamjenika na predlog predsjednika.

Navodi se da je Duma primila nacrt i zakazala prvo od tri čitanja već za četvrtak. Pošto parlament usvoji nacrt zakona i on prođe sve regionalne parlamente, biće održan referendum o amandmanima na ruski ustav.

 

Izvor:MINA