U Briselu više od 400 ruskih i kineskih špijuna

U Briselu, centru Evropske unije, nalazi se veliki broj ruskih i kineskih špijuna, kazali su zvaničnici EU za njemački list "Welt am Sonntag". Diplomete dobile i upozorenje da ne ulaze u određene restorane i kafiće.

Diplomatama je, kako se izvještava, rečeno da izbjegavaju određene restorane u ovom belgijskom gradu.

Evropska služba za vanjske poslove (EEAS) procjenjuje da se u prijestonici EU trenutno nalazi oko 250 kineskih i 200 ruskih špijuna navodeći da su im glavne mete diplomate EU.

Diplomatama i vojnim zvaničnicima savjetovano je da izbjegavaju određene dijelove Brisela, uključujući popularne restorane i kafiće u blizini glavne zgrade Evropske komisije.

Prema EEAS-u, na čijem je čelu glavni diplomata EU Federica Mogerini, ovi obavještajci su uglavnom smješteni u ambasadama ili konzulatima svojih matičnih zemalja. Bez navođenja podataka, iz EEAS-a je saopšteno da je i Rusija u prošlosti imala veliki broj agenata stacioniranih u Briselu.

Priča o špijunaži u Briselu spada u domen javne tajne, ali i visoki zvaničnici su svjesni da je to njihova svakodnevnica s obzirom na važnost samog grada i instutucija koje se u njemu nalaze.

Jedan od većih skandala vezanih za špijunažu je izbio 2003. godine, nakon što su u zgradi Evropskog vijeća u zgradi Justis Lipsius otkriveni uređaji za prisluškivanje u uredima koje su koristili britanski, francuski, njemački i španski diplomate. Iako krivac nikada nije otkriven, sumnja je i danas primarno usmjerena na Izrael i SAD.

Osim operativaca iz Rusije i Kine, vjeruje se da su američki i marokanski agenti takođe aktivni u Briselu, prenosi DW.

 

Izvor: rtcg