SAD ne podržava djelimično ukidanje taksi

Specijalni izaslanik američkog predsjednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel izjavio je da SAD ne podržavaju djelimično ukidanje taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije koje je najavio premijer Kosova Aljbin Kurti i da je stav Vašingtona da one moraju da budu ukinute u potpunosti."

Ne podržavamo polovičnu mjeru premijera Kurtija. Naša pozicija je sasvim jasna: takse moraju da budu ukinute u potpunosti.

Gospodin Kurti pravi veliku grešku i to je jasno rečeno predsjedniku Kosova (Hašimu) Tačiju u Bijeloj kući danas", naveo je Grenel noćas na Tviteru.

Kurti je sinoć objavio da će od 15. marta početi postepeno ukidanje taksi na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine, tako što će prvo biti ukinute takse na sirovine, ali da Srbija istovremeno treba da se obaveže da će obustaviti kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i da treba da započne uklanjanje trgovinskih barijera.

U slučaju da se Srbija ne pridržava obaveze otklanjanja barijera i ne prekine lobiranje za povlačenje priznanja, Kosovo će od 1. aprila početi sa primenom mjera reciprociteta, prvo u oblasti trgovinskih odnosa, naveo je Kurti.

On je dodao da će Kosovo, ako Beograd ne odgovori na te zahtjeve, 15. juna vratiti takse u iznosu od 100 odsto.

Predsjednik Kosova Tači sastao se juče u Bijeloj kući sa savjetnikom američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Robertom O'Brajanom, a dan ranije sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i zamjenikom ministra odbrane SAD Dejvidom Norkvistom.

 

Izvor:beta