Protest širom Hrvatske

U 12 gradova širom Hrvatske održava se protest „Pravda za djevojčice“, u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sistema ne dobijaju adekvatnu zaštitu.

Povod protesta je puštanje na slobodu pet osumnjičenih za silovanje, seksualno iskorišćavanje, ucjenjivanje i fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu.

Organizatori protesta poručili su da puštanjem osumnjičenih za te teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, na sljedećoj sjednici Vlade Hrvatske trebalo bi da budu usvojene izmjene kaznenog zakonodavstva, u okviru kojih i Zakon o zaštiti u obitelji, kojima se pooštravaju kazne za nasilje nad ženama u porodici i nad djecom, te bi konačno trebalo da budu otklonjeni nedostaci u praksi kako bi se ubrzalo procesuiranje počinitelja kaznenih djela nasilja.

Iako je sud prethodno odlučio da se mladići brane sa slobode, uprkos činjenici da žive u istom malom mjestu u blizini Zadra gdje i žrtva, vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru odredilo je nakon žalbe Državnog odvjetništva 30-dnevni istražni zatvor za pet mladića.

Izvor:Radio Slobodna Evropa