Dogovor Srba i Albanaca jedini put do trajnog mira na Balkanu

Dogovor Srba i Albanaca jedini je put do trajnog mira na Balkanu, ocijenila je premijerka Srbije, Ana Brnabić i dodala da je jedino moguće neko kompromisno rješenje.U intervjuu za Blic ona je navela da to kompromisno rješenje podrazumijeva da obje strane nešto izgube, ali da i nešto dobiju.

Odnosno, da dobijemo najviše što možemo, a izgubimo najmanje što moramo. Bez kompromisa neće biti ni rešenja.

A i jedna i druga strana mogu da dobiju mnogo - stabilniju, srećniju budućnost, dugoročni mir i prosperitet«, poručila je Brnabić.

Ona je rekla da nema nikakve poente da se govori o dijalogu sve dok Priština ne ukine takse.Mogu da se nadam da će takvu odluku donijeti u skorijoj budućnosti, jer, koliko god takse uticale na nas u centralnoj Srbiji, one ipak najviše štete nanose narodu koji živi na Kosovu i Metohiji - Srbima i Albancima«, rekla je Brnabić.

Upitana šta očekuje od sastanka sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel 18. septembra, odgovorila je da je njena želja da u Berlinu potvrdi dobre odnose i jače ih učvrsti.

Ona je ukazala da je činjenica da postoje neslaganja sa Nemačkom kada je riječ o Kosovu, ali da je i pored toga Srbija pokazala da je pouzdan, iskren i predvidiv partner Njemačkoj.

 

 

Izvor:mina