Rusija pomaže Srbiji oko povlačenja priznanja Kosova

Odlazeći ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, optužio je Rusiju da pomaže Srbiji u nastojanjima da države povuku priznanje Kosova.

Pacoli je u intervjuu za američki portal Axios.com, kazao da Rusija pomaže Srbiji u nastojanju da ubijedi afričke države da povuku diplomatsko priznanje Kosova.

Kako prenose "Zeri", američki portal u tekstu navodi da se Srbija žestoko protivi nezavisnosti Kosova i da je preduzela tajnu aktivnost da ubijedi druge zemlje da promijene kurs.

Cilj je, kako piše prištinski list, a prenosi Kosovo online, da ukupan broj zemalja koje priznaju Kosovo padne ispod 97, ili polovine članstva u UN.

Posebno se ističe da je veliku buku nedavno izazvala izjava srpskog ministra spoljnih poslova da je Centralnoafrička Republika (CAR) povukla svoje priznanje Kosova.

Pacoli u intervju tvrdi da je to dio "kampanje" u kojoj Srbija sastavlja diplomatska pisma i pokušava da ubijedi zvaničnike da ih potpišu bez prolaska kroz procedure, često kroz "kriminalna djela".

On je rekao da je Rusija, koja podržava Srbiju po pitanju Kosova, "očigledno" uključena u kampanju nepriznavanja Kosova.

Rekao je da nije jasno da li ta pomoć uključuje olakšavanje plaćanja, ali naglasio je da Rusija ima sporazume o prodaji oružja i druge poslovne aktivnosti sa mnogim zemljama koje su ciljane u srpskoj kampanji.

 

 

Izvor:b92