Hitno riješiti krizu u Albaniji

Hitno riješiti krizu u Albaniji

Albanski predsjednik Ilir Meta, pozvao je na hitno rješavanje dijalogom duboke političke i institucionalne krize u državi.

Albanija treba da preuzme predsjedavanje OEBS-om u junu sledeće godine, što je prema šefu albanske države, velika odgovornost."Neophodno je da tokom predsjedavanja OEBS-om, Albanija pokaže prave vrijednosti demokratije, vladavine prava i poštovanje osnovnih sloboda, i dostojanstveno predstavlja organizaciju", izjavio je Meta, prenose agencije.

Albanija je u dubokoj političkoj krizi više mjeseci pošto je opozicija napustila albansku skupštinu i nastavili političku borbu na ulicama Tirane.Šef albanske opozicije Ljuljzim Baša rekao je da neće odustati sve dok albanski premijer Edi Rama ne podnese ostavku, dok se ne formira prelazna vlada i organizuju prijevremeni parlamentarni izbori.

Albanska opozicija je odustala od učešća i na lokalnim izborima koji će biti održani 30. juna.

Rama je pozvao opoziciju na dijalog, ali je istakao da neće biti razgovora oko njegove ostavke i odlaganja lokalnih izbora.Od ukupno 61 opštine u Albaniji, u 28 će se glasati samo za kandidate vladajuće koalicije okupljenje oko socijalista Rame, jer opozicija nije podnijela svoju izbornu listu.

 

Izvor:mina