Jakšić-Stojanović: Škola nije pojata

Pozivamo Ministarstvo prosvjete i aktuelnog ministra da poštuju zakone ove države i da nam ne vrijeđaju inteligenciju saopštenjima bez ikakvog pravnog utemeljenja, koja su, uz to, vrlo diskutabilna sa stanovišta morala i etike. Svima je jasno da samo u "zemlji čuda" inovativni model zapošljavanja visokoškolaca može da predloži i srednjoškolac, aktuelni potpredsjednik Vlade, gospodinVladimir Joković. Za njim u stopu ide, po onoj narodnoj “Gdje ja stadoh, ti produži”, ministar prosvjete i njegov partijski kolega gospodin Vojinović, praveći cirkus od obrazovnog sistema Crne Gore.

Šta god to značilo, poručujete u saopštenju da ćete "preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje kako bi se zaštitio interes učenika i ispoštovao postignuti dogovor ministra prosvjete i roditelja na način da nijedan učenik ne bude oštećen" ?!  Pozivamo aktuelnog ministra i resorno ministarstvo da prestanu da potcjenjuju i obmanjuju javnost, prebacujućisopstvenu odgovornost na druge i da crnogorskim građanima jasno odgovore na sljedeća pitanja: Navedite imenom i prezimenom ko je odgovorao za ovaj propust kojim se ozbiljno urušava obrazovni sistem. U kojim školama se masovno prepisivalo?  Kako  su pojedini učenici unaprijed dobili testove i od koga?  Ko su direktori i test administratori u tim školama? Na koji član i kojeg zakona ili pravilnika se Državna maturska komisija pozvala kada je uputila preporuku Ispitnom centru o ponovnom ocjenjivanju testova učenika, koji nijesu položili ispit iz predmeta Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost?  Šta je ministar obećao roditeljima i da li su obećanja u skladu sa zakonskim propisima ? Na koji način Odluka o preduzimanju mjera zaštite javnog interesa u JU Ispitni centar (donijeta na sjednici Vlade 5. juna 2023. godine) štiti javni interes? Da li crnogorska javnost može dobiti valjano obrazloženje zašto su smijenjeni direktorica i Upravni odbor JU Ispitni centar?

 Možete li pojasniti crnogorskoj javnosti ko je ovdje oštećen, kako je oštećen i ko je koga oštetio?  Šta je zapravo interes učenika, ko i kako će ga zaštititi? 

 

Saopštenje:Pokret Evropa sad