Rakočević: Rezultati PCR testa čekaju se koliko i u Evropi

Crna Gora uklapa se u evropski prosjek kada je riječ o dužini čekanja rezultata PCR testova, saopštila je epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Božidarka Rakočević.

Ona je, gostujući u Jutarnjem programu Radio Televizije Crne Gore (RTCG), saopštila da je rast broja novooboljelih od koronavirusa uzrokovao povećanje zahtjeva za dijagnostikom. "Prosjek čekanja za rezultate PCR testa u Evropi je od četiri do sedam, osam dana, zavisno od kapaciteta laboratorije. U evropskom smo prosjeku. Naša laboratorija povećala je svoje kapacitete deset puta u odnosu na regularne okolnosti. Teško je bilo predvidjeti ovakav pritisak na zdravstveni sistem", rekla je Rakočević. On je istakla je da IJZ ima planove i iskustvo iz prvog talasa, i da su svi kapaciteti potpuno aktivirani. "Uvijek postoje rezervni planovi, pokušavamo da predvidimo sve situacije", rekla je ona. Rakočević je kazala da se u javnosti stvorio lažni osjećaj sigurnosti, jer je Crna Gora 40 dana bila bez ijednog registrovanog slučaja koronavirusa. "Postali smo manje svjesni virusa i opasnosti, ono što je realan rizik bio sa otvaranjem granica, bio je rizik od importacije", rekla je Rakočević.

Institut, kako je navela, kad god se pojavi zdravstvena kriza preduzima određene mjere. "Imali smo aktivnosti od sredine januara kad je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila koronu prijetnjom po javno zdravlje. Mi smo prvo imali praćenje zdravstvenog nadzora putnika koji su bili u međunarodnom saobraćaju, pisanje preporuka i umorni smo malo ušli u prvi talas epidemije, koji je savršeno urađen", navela je Rakočević.

Izvor:MINA