U bolnicama 54 zaraženih, jedna osoba kritično

U Crnoj Gori su hospitalizovane 54 osobe sa Kovidom-19, od čega je u Kliničkom centru Crne Gore 18 zaraženih.

Šef kriznog medicinskog štaba, Ranko Lazović, kazao je da su četiri pacijenta na kiseoniku, a jedan na repiratoru, u teškom teškom opštem stanju i životno ugrožen. On je poručio da zdravstveni sistem situaciju drži pod kontrolom.

Zdravstveni sistem je kadrovski i s opremom dobro opremljen, naglasio je Lazović. Institut za javno zdravlje je, kako je kazao, "zatrpan" testiranjem.

Saopštio je da će se raditi hitni slučajevi, dok će takozvani "hladi" slučajevi biti na čekanju.

"Imamo nekih 200 kreveta koje bismo pustili u pogon, ako zatreba", kazao je on.

Lazović je saopštio da je devet zdravstvenih radnika oboljelo od virusa, te da je većina iz Rožaja. Dodao da je 76 zdravstvenih radnika u samoizolaciji.

Ponovio je da je distanca, pranje ruku imperativ...

"Zaboravite svadbe, slavlja, vjerska i politička okupljanja... NKT može veoma lako da donese odluku kao i prvi put, da napravimo kavez. Ali opet nas čeka okruženje, otvaranje granica i importacija...", kazao je šef kriznog medicinskog štaba.

Lazović je naglasio da brine broj oboljelih i njihova starosna struktura.

"Prosjek oboljelih je 43 godine, onih u bolnici 53. Niko u zvaničnoj literaturi nije napisao da je virus oslabio, da su kliničke slike slabije, ili da je slabija transmisija", rekao je Lazović.

Ekipe non stop na terenu

Načelnica Odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje, Sanja Medenica, kazala je da su epidemiološke ekipe non stop na terenu.

"Zabrinuta sam zbog povećanja broja zaraženih. Molim građane za strpljenje. Svaki kontakt mora biti u izolaciji, samo tako možemo kontrolisati epidemiju", kazala je Medenica na konferenciji.

Istakla je da su spremni za slučaj obolijevanja tuirista koji dođu u Crnu Goru.

Ona je poručila da imaju adekvatan broj testova i PCR aparata.

"Imamo široko uzorkovanje i široko testiranje, mnoge zemlje su te indikacije smanjila. Mnogo je bitno uzorkovati osobe sa simptomima, i osobe koje su u teškom stanju", rekla je Medenica.

Porodilištu u privatnoj bolnici "Kodra" vraćen je status "Kovid" porodilišta. Lazović je kazao da do sada tamo nije bilo porođaja.

Lazović je ponovio da transmisija virusa dojenjem nije registrovana.

Nema potrebe za većim alarmom u PG

Na pitanje novinara o piku u Podgorici, Lazović je kazao da je alarm svuda, ali da ne vidi potrebu za većom brigom za Podgoricu nego za ostatak Crne Gore.

Lazović je na početku konferencije kazao je su sve mjere u prvom talasu epidemije dobro donesene. Prvi klaster u drugom talasu, kako je kazao, registrovan je u Rožajama.

"Crna Gora je mala, odmah se to širi ka susjednim opštinama... A drugi klaster je ta fudbalska utakmica na koju su neodgovorni pojedinci pošli", kazao je Lazović.

Lazović je ocijenio da se veliki broj pojedinaca pridržava mjera, ali da se isto tako svakodnevno može vidjeti nepoštovanje naredbi i mjera.

"Prinuđeni smo da riješimo posljedicu, uzrok ne možemo da riješimo", poručio je Lazović.

On je ponovio da se broj oboljelih iz dana u dan povećava.

Konferencije NKT održavaju se ponedjeljkom, srijedom i petkom od 17 sati.

Izvor i foto: RTCG