Spremaju se za eventualni novi talas koronavirusa

Crnogorski zdravstveni sistem sprema se za eventualni novi talas koronavirusa, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović, navodeći da je pitanje da li će uopšte doći do novog talasa.

„Mi se spremamo kao da će se novi talas desiti. Vidjeli smo kakve su učinke imale mjere prevencije koje smo primijenili i da je suština adekvatnog odgovora u pravovremenim mjerama zaštite“, rekao je Hrapović agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, i onda kada bi se infekcija desila, zdravstvo je postupalo smireno, bez drame.Hrapović je naveo da su samo one koji su imali umjerene i teže oblike bolesti smještali u bolničke ustanove.

„Na taj način je teret nadzora nad potencijalno inficiranima i oboljelim ravnomjerno raspoređen među ljekarima primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite“, kazao je on.Hrapović je podsjetio da je od 325 inficiranih svega 76 liječeno u bolnicama, a da su svi ostali praćeni od ljekara na primarnom nivou.

To, kako je naveo, govori da je zdravstveni sistem vođen na seriozan način, poštujući načelo ravnomjernog raspoređivanja tereta i neiscrpljivanjem kadra.

“To što naše bolnice nijesu bile opterećene velikim brojem oboljelih, moramo zahvaliti epidemiolozima Instituta za javno zdravlje (IJZ) , koji su posao radili kako treba i pravovremenim predlaganjem mjera uticali na to da izbjegnemo stravične scenarije kakve smo gledali u mnogo razvijenijim zdravstvenim sistemima širom svijeta“, kazao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, u slučaju novog talasa epidemije, crnogorski zdravstveni sistem je u pripremi odbrane od virusa SARS-CoV-2 definisao nivo pripremljenosti za projektovani stepen od jedan odsto inficiranih građana, u kom slučaju bi oko 300 imalo potrebu za korišćenjem respiratora.

„Crna Gora je za kratko vrijeme od početnih 75 respiratora stigla do 175, isporuka deset respiratora očekuje se sljedeće sedmice, a 86 krajem juna“, rekao je Hrapović.

To, kako je naveo, u tehnološkom smislu, koncept od jedan odsto oboljelih čini održivim.

„Crnogorsko zdravstveno osoblje sada ima dovoljno iskustva da se sa novim mogućim epidemiološkim izazovom suoči spremnije, sa više sigurnosti, slijedeći sopstvena saznanja i ne ponavljajući greške drugih“, smatra Hrapović.

 

Izvor: RTCG