Lazović: Nijedan pacijent nije priključen na respirator

Crnogorski zdravstveni sistem raspolaže sa 88 respiratora, a nijedan pacijent koji je pozitivan na Kovid-19 nije priključen na njih, saopštio je za rukovodilac Kriznog operativnog medicinskog štaba, Ranko Lazović.

On je za Dan kazao da će do kraja sedmice broj respiratora biti povećan na 150, da ih neće nedostajati i da građani ne treba da brinu. Lazović ističe da je zdravstveni sektor u potpunosti funkcionalan, ali da se priprema i za najgori scenario, do kojeg, "kako se svi nadamo, neće ni doći".

“Važno je da u ovom trenutku nemamo nijednog pacijenta koji je na respiratorima i nadamo se da će tako i ostati. Problema sa aparatima za disanje neće biti i činimo sve da cjelokupan sistem bude operativan i spreman na sve, kao što je to sada u ovom trenutku”, rekao je Lazović. On je naveo da je jedan broj ljekara i medicinskog osoblja u samoizolaciji zbog rizika, ali da zdravstveni sistem Crne Gore funkcioniše u potpunosti.

“Sve zdravstvene ustanove su potpuno funkcionalne i ne oskudijevaju ni kadrovski, ni tehnički. Sve sam uredio po principu u vojsci, tako da su nam specijalizanti rezervni sastav, jer ne znamo šta nam se sjutra može desiti. Jedan broj medicinskog osoblja jeste u izolaciji, ali je to nadomješteno”, rekao je Lazović.

 

Izvor: MINA