Zatvaranje kafića u još tri grada, strože mjere za HN

Zbog povećanog broja oboljelih od sjutra će biti zatvoreni ugostiteljski objekti u Danilovgradu, Tuzima i Baru. Takva mjera ostaje na snazi u Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Herceg Novom, Ulcinju i Kotoru. Strože mjere uvode se za Herceg Novi. Zabranjena je i prodaja kafe za ponijeti, ali i rad luna parkova i panoramskog točka u Podgorici, saopšteno je iz IJZ-a.

Dr Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje kazao je da će u Danilovgradu, Tuzima i Baru, ali i Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Herceg Novom, Ulcinju i Kotoru biti zabranjen rad automata za prodaju hrane, pića na benzinskim pumpama, ali i u drugim prostorima. Kako je pojasnio, to znači zabranu prodaje, kafe za ponijeti. 

Posebne mjere za Opštinu Budve i Tivat od sada važe i za Herceg Novi, osim u dijelu koji se odnosi na napuštanje teritorije opštine radnim danima.

Kako je pojasnio Galić zabranjuje se organizovanje zabava u zatvorenom i na otvorenom, ako i rad luna parkova i panoramskog točka.

Za ulazak u Crnu Goru od sjutra će biti potreban i PCR test za one koji dolaze i za Luksemburga, Bocvane, San Marina, Slovačke, Bugarske.

 

Brine broj preminulih i hospitalizovanih

On je, na konferenciji za medije, naveo da je epidemiološka situacija složena, te da brine broj preminulih i hospitalizovanih.

"Brine broj preminulih tokom prethodne sedmice on je 61 i to je više u odnosu na sedmice ranije", kazao je Galić.

Prema njegovim riječima, došlo je do blagog opadanja epidemije, odnosno broja oboljelih u posljednjih 14 dana, ali napominje da je i dalje na nezadovoljavajućem nivou.

Smanjenje broja oboljelih evidentirano je, kako kaže, u Budvi i Tivtu, dok je u Podgorici konstantno na visokom nivou.

Najavio je strože mjere za Herceg Novi, jer je tamo evidentiran porast broj oboljelih. Zauzetost kovid postelja je na nivou od 75,8%, što je kako je naveo Galić zabrinjavajući podatak.

“Kapaciteti bolnica mogu da se prošire, ali to je zabrinjavajući podatak”, poručio je Galić.

Infektolog dr Ana Bubanja kazala je da se u KCCG nalazi 122 kovid pacijenta, od kojih je 55 životno ugroženo. Pet pacijenata je na mehaničkoj ventilaciji, a 18 na neinvazivnoj.

Na Infektivnoj klinici je 38 pacijenata, od kojih je 14 životno ugroženo.

Galić je naveo da je Crna Gora duži period u grupi 10 zemalja sa najvećim brojem novooboljelih. Govoreći o novim mjerama i uvođenju onlajn nastave, on je naveo da odluku o tome donosi Ministarstvo prosvjete, na osnovu epidemioloških podaka koje IJZ predoči.

"Oni imaju sajt na kome se može javnost informisati o broju oboljelih među nastavnicima i đacima", rekao je Galić.

Galić je rekao da je vakcinacija predviđena za pacijente koji nijesu u akutnoj fazi.

"Pacijenti se moraju konsultovati sa svojim doktorima, vezano za samu vakcinaciju", istakao je on.

 

 Izvor:rtcg