Italija: Prvi put brazilski soj virusa

U bolnici u gradu Vareze, u regiji Lombardija, na liečenju je osoba kod koje je utvrđen prvi slučaj u Italiji brazilskog soja kovida19.

U jednom danu u Italiji je 420 preminulih i 8.000 novih slučajeva zaraze od kovida19, piše agencija Ansa, prenosi B92.

"Ukoliko broj zaraženih od brazilskog soja kovida 19 poraste, neophodno je odmah uvesti strogi karantin, zatvoriti sve, jer vakcina koja je sada u upotrebi nije efikasna protiv te varijante virusa”, tvrdi virusolog Andrea Krisanti, direktor odjeljenja mikrobiologije univerziteta u Padovi.

U Italiji se građani vakcinišu samo Fajzerovom vakcinom, američkog proizvođača, koji je smanjio isporuku ugovorenih količina lijeka.

Italijanska vlada je zbog toga pokrenula zakonske mjere protiv proizvođača Fajzer-Bionteka, jer smanjenje isporučenih količina kompromituje vladin plan o masovnoj vakcinaciji stanovništva.

U međuvremenu, Evropska unija je uvela oznaku, tamnocrvenu boju, za djelove zemalja članica u kojima je, prema procjeni, opasnost od širenja zaraze najveća.

Tu su uključene tri italijanske regije Friuli-Venecija-Đulija, Kampanja, Veneto i autonomna oblast Bolcano.

Na ovu odluku pobunili su se predsjednici tih italijanskih regija koji tvrde da je računica “pogrešna”, jer “kažnjava” one regije gdje je testirano više osoba.

Izvor:rtcg