U Srbiji nove mjere, rad kafića do 18 sati

Vlada Srbije je danas usvojila restriktivnije mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa. Prva mjera je skraćenje radnog vremena do 18 sati za restorane, kafiće, barove, klubove, kladionice i tržne centre. Nove mjere će stupiti na snagu u utorak, 24. novembra i važit će narednih deset dana.

Druga mjera je obavezno i bezuslovno korištenje lične zaštitne opreme - nošenje maski u zatvorenom i otvorenom prostoru ako se ne mogu izbjeći međuljudski kontakti.

Treća mjera je zabrana svih javnih okupljanja sa prisustvom više od pet osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Od ove mjere su izuzete radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta odnosno minimalno četiri kvadratna metra po osobi.

Četvrta mjera je omogućavanje rada od kuće svim radnicima kod kojih to radni proces dopušta.

Peta mjera je stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

Šesta mjera je stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije i kućnog karantina - samoizolacije, kao i svih ostalih protupandemijskih mjera koje su na snazi.

Izvor:rtcg