Ćorić: Obeskrvio bih život da mi pero nije došlo u ruke

„Ne pišem sa željom da oduševim svijet. Niti pišem da moje knjige, mene sitnog i nikakvog, uzdignu na viši staleški nivo...

Ne pišem ni da bih stekao ime, niti novac. Toga tek nema u ovoj feli. Moja želja za pisanjem je istureni nagon za vanjskim, jednog unutrašnjeg svijeta... Obeskrvio bih život da mi pero nije došlo u ruke. Crpi iz mene sve strahote i... malo divote, povremeno iz te moje smušene duhovne iznutrice“, kazao je Rodoljub Ćorić na večerašnjoj promociji njegovih književnih djela  u galeriji Centra za kulturu.

O stvaralaštvu Rodoljuba Ćorića govorio je dr Mirko Jakovljević, koji je istakao da se Ćorić, promišljanjem o događajima iz sopstvenog života u samoći koju je odabrao kao stil života i čistilište za novi put, obraća generalno čovjeku, ljudskom biću.

„Čovjeku kao dijelu univerzuma sa društvenim procesima koje samo on, čovjek, i stvara. Komentariše, vjerujući u Boga, uticaj globalnog na lokalna dešavanja i dalje na vjeru, ljubav, na politiku i svakodnevnicu i sve ono što čini život. A misaoni život ne može da postoji bez ljudi“, dodao je Jakovljević i kazao da je za pisca Ćorića aktuelni trenutak u kome opstaje čovjek, vrijeme u kome je neko upakovao ljude u urbani prostor kome su potrebni konzumenti.

Edin Smailović ističe da je poezija čovjekov pokušaj da dopre do dubine svoje duše, jer kako je kazao , „ono što nam je u duši opasnije je od onoga što nam je u mislima“.

„Ali iz nekih razloga moramo zaviriti i tamo, da saznamo ko smo, da plačemo zbog onoga što jesmo ili nismo, da plačemo zbog drugih, da plačemo zbog svijeta, da plačemo što smo se rodili i došli na svijet koji je ovakav bezdušan i hladan, a opet na nama neki čudan način prelijep. Rodoljub Ćorić se rodio u Mojkovcu i tamo je napravio svoju oazu u kojoj stvara, tamo je napisao do sada šest knjiga, četiri knjige poezije i dvije proze“, kazao je Smailović.

„Moje tihovanje iznjedreno iz druženja sa ljudima, ne prepoznavanje sebe u tim okvirima i povlačenje u osamu su moj filter koji mi daje odgovore, sve odgovore. Za one koje ne mogu sam sklopiti i pronaći u svojoj dolini i njenoj tišini sačekam vrijeme da mi ih približi i otkrije djelić po djelić ili odjedanput u punoj istini samo sa neke druge strane i druge perspektive“, istakao je Ćorić.

Književno veče organizovali su Narodna biblioteka i Centar za kulturu.

 

Autorka i foto Vanja Šabanović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE