Oko 50 izlagača iz Crne Gore i okruženja na Bjelopoljskom bazaru (video)

Peti "Bjelopoljski bazar", dvodnevna regionalna sajamska manifestacija koja je okupila skoro 50 izlagača iz Crne Gore i okruženja, otvoren  je danas na gradskom trgu. Široka  i bogata paleta proizvoda od meda, različitih sokova, džemova, najrazličitijih vrsta sireva, ajvara, ljekobilja, ručno izrađenih unikatnih odjevnih i ukrasnih predmeta za domaćinstvo i proizvoda od grnčarije, krasi  štandove brojnih izlagača iz Nikšića, Mojkovca, Užica, Bijelog Polja i drugih gradova.

Otvarajući sajam, potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović kazao je da prisustvo velikog broja izlagača, potvrda je da organizovanje jedne ovakve manifestacije itekako ima smisla.

"Ovaj naš “Bjelopoljski bazaar” nema samo značaj za izlagače koji su nam  se predstavili  svojom bogatom ponudom proizvoda, nego i za sve građane Bijelog Polja, jer  je ovo sam po sebi  događaj, jer je pripremljen i bogat kulturno- umjetnički program i zabavni program”, istako je Bećirović i unaprijed čestitao    onima koji će prema ocjeni organizatora ponuditi najbolji proizvod.

Violeta Obradović, direktorica lokalne Turističke organizacije kazala je da je manifestacija osmišljena s namjerom da se predstavi kultura i tradicija bjelopoljskog kraja, te da će akcenat biti na bogatoj turističkoj ponudi  ovdašnjih hotelijera, ugostitelja, domaćih zanata, rukotvorina i svega  onoga  što je danas trend kada je u pitanju  turizam i turistička  djelatnost.

“Ovim putem želim da izrazim zahvalnost našim partnerima koji su nas podržali ove godine, a to je stalna Radna grupa za regionalni razvoj u jugoistočnoj Evropi u parterstvu sa njemačkom Organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru projekta "Diversifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima jugoistočne Evrope kroz razvoj lanca vrednosti” i mikrokreditnoj finansijskoj instituciji “Alter Modus”, poručila je Obradović.

Svoje proizvode iz domaće radinosti izložila je i Slavica Kovačević iz Mojkovca, a na njenom štandu  našli su se prerađeni šumski plodovi borovnica, kupina, malina, aronija, drenjina, ručno rađene pletene kape i čarape, te suveniri od drveta. 

Bjelopoljka Mersida Idrizović, pojsetiocima Bazara ponudila je više vrsta domaćeg ajvara od pečenih paprika, pindžur, domaću turšiju, sokove i džemove, a sugrađani su najviše kupovali ajvar.

Mileta Dačević, iz Nikšića treći put je na Bjelopoljskom bazaru i zadovoljan je kaže prodajom najrazličitijih vrsta sira, po kojem je poznat širom Crne Gore.

“Proizvodim petnaestak vrsta sireva od kravljeg mlijeka, a nadaleko su poznati moji mladi i stari sir, kao I dimljeni obogaćen različitim dodacima. Moji proizvodi su nekako specifični, tako da su jedinstveni na ovim prostorima, tako da nema problema sa plasmanom”, kaže Dačević.

Najboljim izlagačima Bazara organizatori  su obezbijedili brojne nagrade.

 

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video:Vladimir Jelić

 

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE