Zaštititi poljoprivrednike i šumare od povreda na radu (video)

U cilju povećanja svijesti građana o značaju zaštite na radu u poljoprivredi i šumarstvu, te smanjenju broja povreda prilikom upotrebe poljoprivrednih mašina, sredstava i uređaja, nevladina organizacija Multimedijal Montenegro pokrenula je novi projekat “Zaštita na radu u poljoprivredi i šumarstvu”.

Povrede na radu ovim oblastima su jako česte, a prema podacima Inspekcije za poslove zaštite i zdravlja na radu u 2018. godini zabilježene su i dvije izuzetno teške u oblasti šumarstva i jedna u oblasti poljoprivrede, što je navelo članove NVO Multimedijal Montenegro da učine nešto kako bi se broj povreda sveo na minimum.

“Riječ je o inovativnom projektu i mislim da je ovo jedan od prvih iz ove oblasti koji se realizuje na sjeveru Crne Gore. Svjesni smo da često dolazi do povreda, posebno u šumi, ali i u poljoprivredi, a jedan broj takvih događaja bude sa smrtnim epilogom. Zato želimo da ovim projektom, a u saradnji sa državnim institucijama, utičemo na smanjenje broja povreda u poljoprivredi i šumarstvu, a samim tim i na smanjenje broja smrtnih slučajeva”, kazao je predsjednik NVO Multimedijal Montenegro, Željko Đukić.

Kako je saopštio na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u hotelu “Franca”, projekat će trajati sedam mjeseci, a kroz istraživanje, medijsku kampanju i set drugih aktivnosti, pokušaće da ukažu građanima na neophodnost i važnost zaštite na radu.

“Narednih 30 dana ćemo na teritoriji opština Bijelo Polje, Berane i Mojkovac, vršiti istraživanje i to kroz direktnu komunikaciju sa poljoprivrednim proizvođačima i građanima koji se bave šumarstvom, kako bi od njih dobili informacije o povredama koje su njih zadesile, ali i kako bi saznali koji su to razlozi zbog kojih najčešće dolazi do povreda. Planiramo i da angažujemo eksperta koji će nam pomoći da izradimo publikaciju, koju ćemo predstaviti javnosti, a pokrenućemo i medijsku kampanju, kako bi informisali širu javnost o značaju mjera zaštite na radu u poljoprivredi i šumarstvu”, pojasnio je Đukić.

On je napomenuo da je ovaj projekat dobra uvertira za veće, međunarodne projekte, zahvaljujući kojima bi mogla da se obezbijede sredstva za kupovinu određene opreme za poljoprivrednike i šumare.

Načelnica Direkcija za poslove zaštite i zdravlja na radu, pri Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Danijela Šuković, istakla je da je riječ o jako kvalitetnom projektu, koji je i najbolje rangiran na javnom konkursu za oblast zaštite i zdravlja na radu, za koji je budžetom za 2019. godinu obezbijeđeno 120 hiljada eura.

„Na javni konkurs se prijavilo osam nevladinih organizacija iz Crne Gore, a mi smo ovim javnim konkursom akcentovali da se projekti odnose na  posebne kategorije lica u Crnoj Gori, odnosno na lica mlađa od 18 godine, trudnice, porodilje, dojilje i lica sa invaliditetom. Od osam nevladinih organizacija koje su podnijele prijavu, Komisija za raspodjelu sredstava u ovoj oblasti, sedam nevladinih organizacija odredila je kao nevladin sektor koji će da se bavi pitanjem zaštite i zdravlja na radu u ovoj godini. Od tih sedam, NVO Multimedijal Montenegro bila je najbolje rangirana i ono što je jako važno jeste da je vrlo interesantna oblast  oblast poljoprivrede i šumarstva, jer se upravo u tim oblastima najčešće dešavaju povrede“, kazala je  Šuković.

Na važnost projekta danas je ukazao i potpredsjednik Opštine Bijelo Polje, Nermin Bećirović, koji je istakao da je poljoprivreda jedna od primarnih  razvojnih grana privrede u našoj opštini.

„A upravo iz toga razloga ćemo nastaviti da pružamo podršku našim poljoprivrednicima kroz niz podsticajnih mjera, ali i kroz saradnju sa civilnim sektorom“, kazao je Bećirović.

Jasmin Ćorović iz Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj istakao je danas da postoji mogućnost da prilikom izrade Programa podsticajnih mjera za sveukupni razvoj našeg sela, definišu mjeru podrške koja se upravo tiče zaštite na radu u poljoprivredi i šumarstvu.

„Kojom bi doprinijeli sveukupnoj zaštiti poljoprivrednih proizvođača, a povećali i samu bezbjednost ljudi koji se bave poljoprivredom i šumarstvom“, dodao je Ćorović, sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj.

Prezentaciji projekta“Zaštita na radu u poljoprivredi i šumarstvu” prisutvovao je veliki broj poljoprivrednika, a kako je naveo Božidar Pule Šutović, predstavnik Udruženja poljoprivrednih proizvođača organskih proizvoda, svaki vid zaštite i podrške im znači.

„Mi se sami snalazimo oko mašina, a značilo bi nama kada bi mogli da nam obezbijede pomoć u nabavci opreme, poput šljemova i zaštinih odijela, kako bi se osigurali“, kazao je Božidar Pule Šutović.

Projekat „Zaštita na radu u poljoprivredi i šumarstvu”, koji realizuje NVO Multimedijal Montenegro, finansiran je od Ministarstva rada i socijalnog staranja kroz javni poziv “Zaštita i zdravlje na radu za sve aktere u procesu rada”.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vadimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE