Genocid u Srebrenici jedan od najmračnijih trenutaka moderne istorije

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) Žozep Borelj i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji ocijenili su da je „genocid u Srebrenici, prije 29 godina, jedan je od najmračnijih trenutaka u modernoj evropskoj istoriji".

„Naša je dužnost da odamo počast u sjećanju na preko 8.300 dječaka i muškaraca koji su sistematski ubijani u brdima oko Srebrenice“, navodi se u zajedničkom saopštenju zvaničnika EU. Borelj i Varheji apelovali su na „lidere da odbace retoriku koja izaziva podjele i postupaju sa istinom, pravdom, povjerenjem i dijalogom“. „Zacjeljivanje rana prošlosti zahtijeva priznavanje i poučavanje istorijskih činjenica, odavanje počasti i sjećanje na žrtve, identifikaciju onih koji se još uvek vode kao nestali i privođenje svih počinilaca pravdi.

Ovo je ključno za suočavanje sa korijenima mržnje koja je dovela do genocida“, dodaje se u saopštenju. „Moramo zajedno da gradimo mostove pomirenja. Među nama nema mjesta za one koji negiraju genocid, pokušavaju da prekrajaju istoriju i veličaju ratne zločince“, ističu Borelj i Varheji. U saopštenju se navodi da je u martu 2024. Evropski savjet odlučio da otvori pregovore o pristupanju EU sa Bosnom i Hercegovinom (BiH). „Ovo je ključna prilika za BiH da napreduje u reformama kako bi unaprijedila demokratiju, prosperitet i sigurnost za građane BiH i približila zemlju članstvu u EU“, dodaje se. Borelj i Varheji su ponovili „nedvosmislenu opredijeljenost za budućnost BiH u EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje“. U Memorijalnom centru Potočari danas će biti obilježena 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, koji su počinile srpske snage u julu 1995. godine.

Izvor:RTCG

Foto:Dan