SAD i EU pozvale Kosovo da ispuni dogovore iz Brisela i Ohrida

Ambasador SAD i šef Kancelarije EU na Kosovu, Džefri Hovenijer i Tomaš Šunjog, pozvali su Kosovo da ispuni dogovore postignute u dijalogu u Briselu i Ohridu, ako želi napredak na putu ka EU i NATO.

Hovenijer, ambasador SAD, je u Prištini, na konferenciji "Parlamentarna diplomatija za regionalnu bezbjednost i evroatlantske integracije" rekao da Kosovo može napredovati na evropskom putu samo kroz dijalog sa Srbijom."Međunarodna zajednica želi da Kosovo napreduje na evropskom putu, mi smo stvorili uslove da to postignemo, a jedini način je kroz dijalog uz posredovanje EU... Nadamo se da ćemo vidjeti napore da se ide naprijed", rekao je Hovenier.

Uz posredovanje EU, Kosovo i Srbija postigli su Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa 27. februara 2023..EU je saopštila da sporazum, koji, iako nije potpisan, obavezuje strane, a još nije počeo da se primjenjuje."Međunarodna zajednica i partneri bi se prema Kosovu odnosili drugačije nego sada kada bi sprovodili ove obaveze, kada bi usvojili nacrt statuta Zajednice (opština sa srpskom većinom) koji nije u suprotnosti sa Ustavom (Kosova) i kada bi se kretali ka odluci Ustavnog suda o Manastiru Dečane" - naveo je Hovenier.Šunjog, šef kancelarije EU na Kosovu dijeli isto mišljenje sa američkim ambasadorom. Međutim, kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala je rekla da je "nemoguće voditi razgovore sa državom koja se sprema za rat".I

Izvor:RTCG

Foto: Pixabay