Razlozi zašto da počnete da jedete natopljene bademe

Ostavljanje sirovih badema u vodi tokom dužeg perioda može prirodno da utiče na njihovu teksturu, čineći ih lakšim za konzumiranje i uživanje u zdravstvenim prednostima ovog orašastog ploda.

Natopljeni bademi se prave tako što se sirovi bademi potapaju u vodu na nekoliko sati ili preko noći, sa namjerom da budu mekši i lakše svarljivi.

To je tradicionalna praksa u mnogim zemljama, kao što je Indija, ali njene navodne zdravstvene prednosti privlače ljubitelje badema širom svijeta.

Bademi se često hvale kao moćna hrana, bogata zdravim mastima, biljnim proteinima, vlaknima i antioksidansima. Oni su svestrani orašasti plodovi koji nude mnoge zdravstvene prednosti, uključujući podršku zdravlju srca, kontrolu šećera u krvi, kontrolu težine i zdravu probavu. Prepuni su vitamina i minerala koji su neophodn za mnoge biološke sisteme, a i njihov ukus je veoma prijatan.

Ostavljanje sirovih badema u vodi tokom dužeg perioda može prirodno da utiče na njihovu teksturu, čineći ih lakšim za konzumiranje i uživanje u zdravstvenim prednostima ovog orašastog ploda.

Svarljivost

Namakanje badema prije nego što ih pojedete može da poboljša njihovu svarljivost. Istraživanja pokazuju da bademi zbog malog sadržaja vlage upijaju vodu tokom procesa natapanja, a kako upijaju tečnost, tako njihova čvrsta tekstura omekšava. Ljudi koji imaju gastrointestinalne probleme kada jedu sirove orašaste plodove mogu lakše da svare mekšu teksturu.

Poboljšava ukus

Kako na tapanje badema olakšava i njihovo žvakanje, tako se hrana razlaže na manje komade i oslobađa supstance ukusa do receptora u ustima. To poboljša sposobnost usta da lakše prepozna njihov ukus, što ih onda čini odličnom užinom.

Kontroliše nivo holesterola

Bademi su puni antioksidansa koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i poboljšavaju nivo holesterola. Studija je pokzala da su pacijenti sa oboljelim koronarnim arterijama imali poboljšane nivoe lipoproteina visoke gustine (HDL) kada su konzumirali deset grama natopljenih badema ujutru. Učesnici su takođe primjetili poboljšanja u nivou ukupnog holesterola, triglicerida i holesterola lipoproteina niske gustine (LD). Istraživači vjeruju da mononezasićene masti, vlakna i vitamin E koji se nalaze u bademima mogu doprinijeti kod kardiovaskularnog zdravlja.

Gubitak težine

Uključivanje natopljenih badema u zdravu, dobro izbalansiranu ishranu može da podrži vaše napore da izgubite težinu. Meta-analiza 20 randomizovanih kontrolnih ispitivanja pokazala je da bademi značajno snižavaju prosječnu srednju tjelesnu masu više nego bilo koji drugi orašasti plod. Druge kliničke studije su dodatno podržale ove tvrdnje, otkrivši da bademi smanjuju tjelesnu i masnu masu više od oraha i pistaća. Deset grama natopljenih badema prije doručka tokom najmanje 12 nedjelja može poboljšati gubitak težine.

Kontrola šećera u krvi

Bademi su dugo bili hvaljeni zbog njihove navodne uloge u kontroli glukoze (šećera) u krvi. Oni su hrana sa niskim glikemijskim indeksom, bogata vlaknima i biljnim proteinima. Odličan su izvor magnezijuma, koji je povezan sa poboljšanim metabolizmom glukoze. Osim toga, njihove zdrave masti doprinose osjećaju sitosti i pomažu u sprječavanju prekomjerne potrošnje ugljenih hidrata.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracij/Pixabay

Tekst objavila: Jasminka Mulić