Radionica o slobodnom pristupu informacijama u ponedjeljak u Bijelom Polju; Iz CeMi-ja uputili poziv za učešće svim zainteresovanim

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) organizovaće u ponedjeljak, 23. septembra, radionicu u Bijelom Polju na temu zahtjeva za slobodan pristup informacijama.

”Radionica ima za cilj da učesnicima približi mehanizme i procedure podnošenja zahtjeva za slobodan pristup informacijama, kao i načine kako efikasno doći do tačnih i relevantnih podataka iz državnih institucija. Posebno je korisna za zaposlene u različitim sektorima – od nevladinih organizacija, preko javnih službi, do privatnih preduzeća – kao i za volontere, pripravnike, istraživače, studente i novinare koji koriste zvanične informacije u svom radu”, saopštili su iz CeMI-ja,  i pozvali  zainteresovane građane, zaposlene u javnom i privatnom sektoru, kao i predstavnike organizacija civilnog društva  da prisustvuju radionici, koja će se održati od 12:15 časova skupštinskoj sali Opštine Bijelo Polje.

U CeMi-ju podsjećaju da je pravo na slobodan pristup informacijama  jedno od temeljnih prava svakog građanina. Razumijevanje ovog prava omogućava građanima da budu bolje informisani, da prate aktivnosti državnih institucija i da na osnovu dobijenih informacija aktivno učestvuju u donošenju odluka koje se tiču njihove zajednice

”Tokom radionice promovisaćemo besplatnu pravnu pomoć kada je u pitanju postupak podnošenja zahtjeva za slobodan pristup informacijama, koju pruža naš pravni tim u cilju osiguranja da vaš zahtjev bude uspješno sproveden. Prijave su moguće putem emaila: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., kao i putem broja: +382 (0) 20 653 736 ili +382 (0)68 362 759. Radionica se sprovodi u okviru projekta ”PROSPECTA: Promocija otvorenosti i stvaranje pristupa za efikasnu i transparentnu administraciju”, finansijski podržanog od strane Ministarstva javne uprave”, istakli su iz Centra za monitoring i istraživanje.

Izvor: Centar za monitoring i istraživanje CeMI