Joksimović: Penzionerima sve više treba a penzije koje primaju ne predstavljaju ništa (video)

Penzioneri u našoj opštini  trenutno su najugroženija kategorija stanovništva, a veliki broj  njih je svoj  radni vijek završio bez riješenog stambenog pitanja. Zbog toga se Udruženje  angažovalo na rješavanju brojnih životnih problema penzionera, prije svega stambene problematike, adekvatnije zdravstvene zaštite, obezbjeđivanja zimnice, organizovanja odmora i oporavka, sportsko- rekreativnih i kulturnih aktivnosti, kazala je, između ostalog,  Dragica Joksimović, gostujući u emisiji “Aktuelno” Radija Bijelo Polje.123

“Penzija od 450 eura u ovom trenutku ne predstavlja ništa, jer inflacija svakodnevno raste, a penzioneri su kategorija kojoj je sve više potrebno. Lijekovi, pregledi,  sve je poskupilo  i sve puno košta, a penzioneri su svakodnevno prinuđeni da idu kod doktora. Budući da često nemaju termine kod specijalista prinuđeni su da idu kod privatnika, ako misle da se liječe. Tako da, mi svakodnevno u Udruženju imamo zahtjeve penzionera koji dolaze jer nemaju za taksi da odu kod doktora, nemaju za lijekove, nemaju da plate preglede, trudimo se koliko god to možemo da im pomognemo, i dajemo sve od sebe da izađemo u susret kad je tako nešto u pitanju”, istakla je Joksimović.

Dodaje i da trenutno  oko 60  penzionera nema riješeno stambeno pitanje, pa sa nestrpljenjem iščekuju završetak radova na stambenoj  zgradi na Ribarevinama. Radovi na izgradnji tri lamele za 12 porodica počele su prije tri godine, ali su obustavljeni  i zbog nedostatka 202. 000 eura. Joksimović ističe da je opredijeljenih 170.000 eura utrošeno za izgradnju, te su se  zbog nedostatka sredstava  tokom dvije godine više puta obraćali Fondu PIO i Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

“Mi imamo jako slabu saradnju sa Fondom PIO i na državnom i na lokalnom nivo, što je velika šteta. Ja mislim da te institucije postoje zbog penzionera, jer koliko god smo se mi trudili da imamo dobru komunikaciju i da imamo direktne informacije iz Fonda PIO,  jedino imamo informacije iz sredstava informisanja od direktora Fonda PIO da trenutno nemaju kompletan Upravni odbor i  da se čeka  kompletiranje  Upravnog  odbor Fonda PIO, kako bi mogli donositi validne odluke po pitanju finansija. Apelujem na Fond PIO i Ministarstvo rada i socijalnog stranja da nađu mogućnost da uplate ta sredstva kako bismo obezbijedili naše penzionere, jer je trenutko oko  60 penzionera  u Bijelom Polju koji privatno stanuju”,poručila je Joksimović.

Reprizaemisije  “Aktuelno” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje  od 20:15h

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonskarealizacija: Milan Knežević

Video prenos: Ljilja Brajković

Audio obrada: SanidaKajević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE