Savjeti stručnjaka: Ovo je najbolje vrijeme za uzimanje vitamina C, gvožđa, magnezijuma

Vitamini su efikasan način da poboljšate vašu ishranu, ali da li ste se zapitali kada je pravo vrijeme za njihovo uzimanje? Ne postoji određena starost za početak konzumiranja vitamina, objašnjava nutricionista Suman Agarval.

„Svako čije potrebe za vitaminima i mineralima nisu zadovoljene redovnom ishranom treba da se konsultuju sa svojim ljekarom i da razmisli o započinjanju multivitaminskog režima“, kaže nutricionistkinja.

Agarval objašnjava da multivitamini koje unosite u vaš organizam treba da sadrže sve vitamine B-kompleksa, jer moderne tehnike života i kuvanja često iscrpljuju ove hranljive materije.

Ona takođe predlaže da bi trebalo da sadrži i minerale u tragovima kao što su cink, selen, gvožđe i kalcijum, zajedno sa vitaminima rastvorljivim u mastima poput A, D i E. Takođe mogu imati koristi od antioksidanata kao što su likopen i astaksantin.

„Iako nije neophodno da multivitamini sadrže velike količine B12 i D3 jer su prisutni u malim količinama, ipak može biti korisno uključiti ih“, kaže nutricionistkinja.

Kada je najbolje vrijeme za uzimanje multivitamina?

Vitamin C: Poslije doručka.

Omega-3 i ubihinol: Poslije ručka. Uzimanje Omega-3 sa hranom može poboljšati apsorpciju i smanjiti neželjene efekte poput podrigivanja ili ribljeg ukusa.

Gvožđe: Najbolje se apsorbuje na prazan stomak, najmanje jedan sat prije obroka ili dva sata poslije. Međutim, gvožđe može da iritira želudac, tako da bi uzimanje sa hranom moglo biti bolje za neke ljude.

B-kompleks: Obavezno ga konzumirajte u prvoj polovini dana.

Kalcijum: Najbolje se apsorbuje hranom, posebno hranom bogatom vitaminom D koji pomaže apsorpciju kalcijuma.

Magnezijum: Najbolje je uzimati 15 minuta prije spavanja, za bolji san i opuštanje.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay

Tekst objavila: Jasminka Mulić