DIK da omogući posmatračima uvid u potpise podrške

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Državnu izbornu komisiju (DIK) da promijeni odluku i omogući im uvid u potpise podrške za predsjedničke kandidature i neometano posmatranje izbornog procesa. Iz CDT-a su pozvali DIK da, kako su naveli, ukoliko im nijesu dovoljni zakoni Crne Gore i međunarodni standardi, pročitaju nedavno objavljeni privremeni izvještaj posmatračke misije ODHIR-a.

“U kom se navodi da po zakonu, predstavnici nevladinog sektora i međunarodni posmatrači imaju pravo da posmatraju sve nivoe izbornog procesa i imaju neometan pristup svim nivoima organa za sprovođenje izbora”, kazali su iz CDT-a. Zamjenica programske direktorice CDT-a Milena Gvozdenović navela je da posmatranje izbornog procesa ne podrazumijeva samo monitoring rada izborne administracije kroz praćenje sjednica na kojima se donose odluke, već obuhvata i sve ostale aspekte njenog rada. “Jedan od njih je svakako regularnost procesa kandidovanja, i naš cilj nije bio kritika, već podrška procesu, imajući u vidu negativno iskustvo sa predsjedničkih izbora 2018. kada je otkrivena masovna zloupotreba ličnih podataka građana”, rekla je Gvozdenović.

Ona je navela da zato pozivaju DIK da napusti politiku konfrontacije sa domaćim i međunarodnim posmatračima izbora, jer ona Crnu Goru stavlja na listu zemalja koje uskraćuju prava zaštićena međunarodnim konvencijama. “Pozivamo ih da se vrate na ranije dobre prakse transparentnosti i omoguće nam ispunjenje našeg prava na posmatranje izbora i uvid u potpise, kao i da na taj način demonstiraju da njihov krajnji cilj nije prikrivanje nepravilnosti u prikupljanju potpisa, kako to tvrdi dio javnosti”, kaže se u saopštenju. Gvozdenović je navela da je ranije najavljeno da će građanima biti dostupna aplikacija na osnovu koje bi mogli provjeriti da li im je neko eventualno zloupotrijebio podatke, ili falsifikovao potpis radi davanja podrške nekom kandidatu. “Budući da ta aplikacija nije u funkciji do danas i da nam je zabranjen pristup i uvid u podatke, DIK na sebe preuzima veliku odgovornost da bude označen kao institucija koja svjesno zatvara izborni proces kako bi sakrio zloupotrebe koje se dešavaju u njemu”, rekla je Gvozdenović.

Izvor:MINA