Pet rečenica koje roditelji žele da čuju od svoje odrasle djece

Kad djeca odrastu, njihova veza s roditeljima poprima malo drugačiji oblik - njihov odnos postaje recipročniji. Sada bi odraslo dijete takođe moglo podržati svog roditelja, i na praktičan i na emocionalni način.

Kako bi ovaj novi odnos mogao napredovati, neophodna je otvorena komunikacija te međusobno poštovanje i razumijevanje. I dok neki odnosi roditelj-odraslo dijete cvjetaju u ovoj novoj eri, drugi se mogu mučiti sa snalaženjem na novom terenu zbog neriješenih sukoba, nedostatka granica, loše komunikacije ili rana iz prošlosti.

Ali uz brigu, promišljenost i trud obiju strana, obično je moguće poboljšati zdravlje ovog ključnog odnosa, piše HuffPost.

Razmotrite fraze koje bi vam mogle imati smisla i činiti se iskrenima za izreći vašim roditeljima.

Evo što su rekli terapeuti:

1.“Reci mi što ima novo u tvom životu”

Ovaj jednostavan pokretač razgovora naizgled se može činiti kao ništa posebno, ali roditeljima zapravo puno znači. Žele znati zanima li njihovu odraslu djecu kako su i što im se događa u životu, rekla je bračna i porodična terapeutkinja iz Dallasa Sarah Epstein.

Žele sa svojom djecom dijeliti nove interese i prijateljstva, rekla je za HuffPost. “Kada odrasla djeca razgovaraju sa svojim roditeljima o svojim interesima, ona priznaju osobnost i identitet svojih roditelja izvan roditeljstva. Kao i druge vrste prijateljstva, ona između odrasle djece i roditelja zahtijevaju obostrano zanimanje za živote drugih.”

2.“Hvala”

Odgajati djecu nevjerovatno je težak posao.

“Ako odraslo dijete cijeni način na koji su ga roditelji odgojili i izbore koje su napravili, izražavanje te zahvalnosti puno znači”, rekla je Epstein. “To je priznanje za njihov trud i ljubav. A reći roditeljima da su njihovi napori bili važni dodatno je priznanje uticaja dobrog roditeljstva.”

Lara Morales Daitter, saradnica bračne i porodične terapeutkinje u The Connectiveu u sjevernoj Kaliforniji, rekla je za HuffPost da svojim roditeljima možete reći: “Hvala ti za život koji si mi dao. Prihvatam to s dobrim i lošim razdobljima”, rekla je.

“Ovaj izraz pokazuje duboko priznanje dara života koji su dali roditelji. To nadilazi puku zahvalnost za materijalnu pomoć ili odgoj; dotiče se egzistencijalne veze između roditelja i djeteta”, dok takođe “izražava prihvatanje životnih izazova”, rekla je.

3.“Vaše vodstvo pomoglo mi je da pronađem svoj put”

“Ovo je snažan trenutak za roditelje kada shvate da su njihove smjernice pomogle njihovom djetetu da postane nezavisno i ispunjeno”, rekao je Daitter Morales.

Gledajući kako njihova djeca uspješno prolaze kroz životne uspone i padove, to “roditeljima daje osjećaj svrhe i potvrđuje da vrijednosti koje su poučavali u djetinjstvu vode odluke njihove odrasle djece”, dodala je.

4.“Što biste vi učinili u mojoj situaciji?”

Roditeljima može biti neugodno prijeći s upravitelja života svoje djece dok su mala na konsultanta nakon što postanu odrasle osobe, rekla je Epstein.

“Oni mogu izgubiti uticaj na donošenje važnih odluka u korist nezavisnih preferencija i vrijednosti svog djeteta”, nastavila je.

Kad je odraslo dijete otvoreno za savjete, molba mami ili tati da se uključe može učiniti da se roditelj osjeća važnim i uključenim u ovu fazu djetetovog života.

“Ipak, roditelji se vole osjećati cijenjenima zbog mudrosti koju mogu ponuditi”, rekla je Epstein. “Za odraslu djecu koja imaju zdrav odnos sa svojim roditeljima, pitanje njihovog mišljenja nudi dvostruku korist od dobijanja pouzdanog savjeta i da se roditelj osjeća voljenim i cijenjenim.”

5.“Danas sam srećan i zadovoljan svojim životom”

Ova izjava obuhvata “krajnju težnju” svakog roditelja, rekla je Morales Daitter. Vidjeti dijete kako napušta gnijezdo i gradi srećan i ispunjen život roditelje ispunjava zadovoljstvom i ponosom zbog velikog posla koji su obavili.

“To roditeljima donosi dubok osjećaj radosti i potvrde jer znaju da su njihova podrška i žrtve pridonijeli dobrobiti i sreći njihovog djeteta”, rekla je Daiter Morales.

“Kada odrasla djeca izraze zadovoljstvo svojim životom, to uvjerava roditelje da su se njihovi napori u njihovom odgoju i izdržavanju isplatili”, rekla je.

Izvor:RTCG

Foto: Pixabay

Tekst objavila:Ljilja Brajković